Det här kan påverka din bredbandshastighet

Det är flera olika faktorer som påverkar hastigheten när du är ute på nätet. Även med ett snabbt bredband kan det ibland gå långsamt. Det kan därför vara skillnad mellan det du förväntar dig av din hastighet och den verkliga hastighet som upplevs vid användandet av ditt bredband.

Den skillnaden eller förlusten i hastighet kallas bredbandsspill. Här får du reda på vad som påverkar din internetanslutning och hur du kan minska ditt bredbandsspill.

Kapacitet

Att leverera dagens internettjänster på ett bra sätt handlar mycket om kapacitet. Näten är dimensionerade för att hantera extremt stora mängder information. Baserat på tjänstens fastställda intervall ska näten klara av att leverera hastigheterna löpande.

Många tider på dygnet är trafiken låg medan den under några timmar på dygnet kan vara extremt hög. När väldigt många är ute på nätet samtidigt kan det påverka hastigheterna som då blir lite lägre. Det beror också på vad användarna gör på internet.

Trafiken på nätet är precis som trafiken på våra vanliga vägar. När få är ute och kör flyter trafiken fort och smidigt men ju fler som kör sin bil, desto större blir risken för att trafiken går långsammare och att köer bildas.

Näten dimensioneras efter hur våra tjänster är definierade och ska klara av att hantera hastighetsintervallen men ibland kan det bli bekymmer. För att testa din hastighet kan du gå in på Bredbandskollen.se.

Om du upplever problem med din hastighet, vill vi såklart att du kontaktar vår Kundservice på nummer 90 222. Då kan vi reda ut om vi behöver åtgärda något i nätet mellan dig och Com Hem, eller om det finns någon annan lösning på ditt upplevda problem.

Din hårdvara

När vi felsöker ett problem upptäcker vi ofta att det inte är fel på hastigheten till kundens router. Istället kan det vara ett problem mellan kundens router och dator. Viktigt är därför att säkerställa att du har rätt kablar.

Om kablarna är gamla eller skadade påverkar det ofta upplevelsen. Använd därför alltid de modemkablar du fått från Com Hem och köp inte kablarna från andra butiker. Längre nätverkskablar kan du dock köpa direkt i utvald butik.

En annan vanlig orsak till problem är helt enkelt att datorn är gammal. Det rör sig till exempel om gamla nätverkskort eller att processorn är gammal. Jämför systemkraven för våra tjänster med vad du har för utrustning.

Din mjukvara

Det är viktigt att ha en uppdaterad dator. Gamla versioner av till exempel Windows eller webbläsare riskerar att påverka din anslutning. Se till att dina program och drivrutiner för nätverkskort är uppdaterade.

Säkerställ att du har ett antivirusprogram eftersom virus kan göra din dator väldigt långsam. Om du saknar antivirusprogram, se till att komplettera ditt bredband med det. Com Hem erbjuder Trygg surf i samarbete med F-Secure som är marknadsledande inom internetsäkerhet.

Mer om hur du kan förbättra din bredbandshastighet.