Lär dig mer om wifi

Vad är WiFi?

WiFi är en teknik för att surfa trådlöst. För att göra det krävs en trådlös router som dirigerar datatrafiken mellan de olika nätverksenheter som ansluts. Routern fungerar också som en brandvägg och höjer säkerheten på din internetanslutning. En trådlös router är inbyggd i alla modem från Com Hem.

Vilka är fördelarna med WiFi?

En bra placerad router gör att du kan röra dig fritt i hemmet utan att anslutning till internet bryts. Om du har ett mobilabonnemang med begränsad surf kan du spara mobildata genom att använda WiFi istället. Så här kopplar du upp dig till ett trådlöst nätverk.

Ring WiFi-samtal med mobilen

Många mobiltelefoner som är uppkopplade på WiFi-nätverk kan också använda det som en förstärkare till mobilnätet när du ringer samtal. Det är speciellt bra om du bor i ett hus där tjocka betongväggar kan försämra mobiltäckningen inomhus. Läs mer om vilka mobiler som fungerar med WiFi-samtal och hur du aktiverar det.

Bredbandsspill

Skillnaden mellan den hastighet du köpt och den du verkligen får kallas för bredbandsspill. Bredbandsspill beror på att den trådlösa signalen störs innan den når din dator och det kan upplevas som att ditt surfande går långsamt.

Faktorer som påverkar hastigheten

När du surfar trådlöst är det flera faktorer som kan påverka hastigheten:

  • Dator (inklusive tv, surfplatta, mobiltelefon)
  • Hastighet på abonnemanget
  • Routern

För maximal hastighet med WiFi behöver du först en dator eller annan enhet som klarar höga hastigheter. Sedan en hög hastighet på abonnemanget i kombination med en kraftfull och modern router. Våra trådlösa routers stöder den senaste tekniken för att möjliggöra bästa surf.

Om du exempelvis ansluter en mobil som bara klarar runt 20 Mbit/s till ett trådlöst nätverk med hastigheten 500 Mbit/s, kommer du inte kunna surfa snabbare än 20 Mbit/s.

Här har vi samlat smarta tips om hur du kan optimera ditt WiFi.

Faktorer som är svåra att påverka

  • Tjocka väggar eller en lägenhet byggd i flera våningsplan gör att signalen får svårare att ta sig fram.
  • Dina grannars trådlösa nätverk. Eftersom alla nätverk inom samma fastighet delar på samma utrymme i etern kan signalerna störa varandra.
  • Dina grannars användning av elektrisk utrustning.