Lär dig mer om wifi

Vad är WiFi?

WiFi är en teknik för att surfa trådlöst. För att göra det krävs en trådlös router, som dirigerar datatrafiken mellan de olika nätverksenheter som ansluts. Routern fungerar också som en brandvägg, som förbättrar säkerheten på din internetanslutning. En trådlös router är inbyggd i alla modem från Com Hem.

Vilka är fördelarna med WiFi?

Den stora fördelen med WiFi är att du i stort sett kan röra dig fritt i lägenheten om routern är bra placerad. Om du har ett mobilabonnemang med begränsad surf kan du spara mobildata genom att använda dig av WiFi istället. Dessutom går det ofta snabbare. Så här kopplar du upp dig till ett trådlöst nätverk.

Bredbandsspill

Skillnaden mellan den hastighet du köpt och den du verkligen får kallas för bredbandsspill. Bredbandsspill beror på att den trådlösa signalen störs innan den når din dator och det kan upplevas som att ditt surfande går långsamt.

Faktorer som påverkar hastigheten

När du surfar trådlöst är det flera saker som inverkar:

  • Datorn (surfplattan, mobilen)
  • Hastigheten på abonnemanget
  • Routern

För maximal hastighet med WiFi behöver du en dator som klarar höga hastigheter, en hög hastighet på abonnemanget i kombination med en kraftfull och modern router. Våra trådlösa routers stöder den senaste tekniken för att möjliggöra bästa surf.

Om du exempelvis ansluter en mobil som bara klarar runt 20 Mbit/s, till ett trådlöst nätverk med hastigheten 500 Mbit/s, kommer du inte kunna surfa snabbare än 20 Mbit/s.

Här har vi samlat smarta tips om hur du kan optimera ditt WiFi.

Faktorer som är svåra att påverka

  • Tjocka väggar eller en lägenhet byggd i flera våningsplan gör att signalen får svårare att ta sig fram.
  • Dina grannars trådlösa nätverk. Eftersom alla nätverk inom samma fastighet delar på samma utrymme i etern är problemet att de stör varandra.
  • Dina grannars användning av elektrisk utrustning.