Segt internet - Åtta lösningar på dina problem

Ibland kan det kännas som att internet är segt och att du borde kunna få ut mer av ditt trådlösa bredband. För att hjälpa dig att få snabbare trådlöst internet har vi tagit fram åtta tips för att du ska kunna maximera din bredbandshastighet.

Faktorer som är svåra att påverka

Först och främst är det bra att känna till att det finns faktorer som påverkar hastigheten i ditt trådlösa nätverk, som kan vara svåra att ändra på:

  • Väggar eller en bostad byggd i flera våningsplan gör att signalen får svårare att ta sig fram.
  • Dina grannars trådlösa nätverk. Eftersom alla nätverk som ligger inom räckhåll delar på samma utrymme i etern kan de störa varandra.
  • Annan elektronisk utrustning kan påverka din trådlösa uppkoppling.

Åtta tips

1. Placera routern så bra som möjligt

  • Göm inte routern i en garderob eller bakom möbler och tänk på vilka väggar eller andra detaljer i din bostad som kan störa.
  • Ställ helst routern någon meter upp från golvet. Ovanpå en byrå är en bra plats för bästa täckning. Bakom en tv eller nära basstationen till telefonen är däremot två dåliga platser.
  • Tänk också på att annan elektronisk utrustning i närheten kan störa (se även punkt 6 nedan).

2. Längre kabel från uttaget

Våra trådlösa routrar levereras med en tre meter lång kabel för anslutning till uttaget i väggen eller till mediaomvandlaren. Om du behöver en längre kabel, för bättre placering av routern, kan du höra av dig till Kundservice på 90 222 och beställa en som är fem meter lång. Våra kablar är kravställda och testade för att fungera optimalt med våra utrustningar.

3. Minska avståndet till routern

Ju närmare datorn (surfplattan, mobilen) är routern, desto högre hastighet kommer den få. Bäst är att befinna sig i samma rum.

4. Undvik synliga hinder

Precis som när du väljer var du ska ha din router, kan du tänka på att själv inte befinna dig så du skyms av ett skåp, bakom en betongvägg eller en stängd dörr när du surfar.

5. Välj routerns frekvensband

Trådlösa nätverk går på två olika frekvensband, 2,4 GHz eller 5 GHz. Generellt kan man säga att 5 GHz ger snabbare hastighet, medan 2,4 GHz ger bättre räckvidd. Läs mer om hur du förbättrar din hastighet genom att ansluta dig till 5 GHz frekvensbandet.

6. Stäng av annan elektronik

Vanliga elektriska apparater i hushållet kan också störa signalen från routern. Det kan röra sig om dammsugaren, mikrovågsugnen eller en trådlös telefon som också kan använda sig av samma frekvenser.

7. Samsas om bredbandet

Hastigheten in i bostaden delas via routern mellan alla enheter som samtidigt är uppkopplade. När någon av dem behöver extra hög hastighet, kan det vara en fördel om de andra enheterna är avstängda eller inte kräver lika hög hastighet samtidigt.

8. Anslut vissa enheter med kabel

Låt enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och tv med internetaccess, vara uppkopplade via trådbunden anslutning. Det gör att du kan optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.

Hur snabbt internet har du egentligen?

Besök Bredbandskollen om du vill fastslå den normala hastigheten på din uppkoppling. Stäng av ditt WiFi, koppla upp dig trådburet med en nätverkskabel för att få rätt hastighet. Trådlöst internet är nämligen inte lika snabbt som trådburet på grund av allt som kan störa signalen mellan din router och dator. Ha i åtanke att problem med internet kan bero på en rad olika saker. Om du är kund hos oss och testat allt på listan utan resultat är du välkommen att kontakta supporten för mer hjälp.