Sju smarta tips för att optimera ditt WiFi

1. Placera routern optimalt

Göm den inte i en garderob, bakom möbler eller annat och tänk på vilka väggar som kan störa. Exempelvis kan en kakelugn skärma bort en stor del av signalen i ett rum.

Placera routern istället så att signalen optimeras i det rum du behöver täckning.

Ställ helst routern någon meter upp från golvet. Ovanpå en byrå är exempelvis en bra plats för bästa täckning.

2. Minska avståndet till routern

Ju närmare datorn, surfplattan eller mobilen är routern, desto högre hastighet kommer du få. Bäst är att befinna sig i samma rum.

Behöver du längre kabel?
För optimal placering kanske du behöver flytta routern längre från Com Hem-uttaget.Våra trådlösa routrar levereras med en tre meter lång kabel. Om du istället behöver en kabel på fem meter för bättre placering av routern, kan du höra av dig till Kundservice på 90 222 och få hjälp.

Våra kablar är kravställda och testade för att fungera optimalt med våra utrustningar.

3. Undvik synliga hinder

Precis som när du väljer var du ska ha din router, kan du tänka på att själv inte befinna dig så du skyms av ett skåp, bakom en betongvägg eller en stängd dörr.

4. Välj routerns frekvensband

Trådlösa nätverk går på olika frekvensband; 2,4 GHz eller 5 GHz. Läs mer om hur du förbättrar din hastighet genom att ansluta dig till 5 GHz frekvensbandet.

5. Stäng av annan elektronik

Vanliga elektriska apparater i hushållet kan också störa signalen från routern. Det kan röra sig om dammsugaren, mikrovågsugnen eller en trådlös telefon som också kan använda sig av samma frekvenser.

6. Samsas om bredbandet

Hastigheten in i bostaden delas i routern mellan alla enheter som samtidigt är uppkopplade. När någon av dem behöver extra hög hastighet, kan det vara en fördel om de andra enheterna är avstängda eller inte kräver lika hög hastighet samtidigt.

7. Anslut vissa enheter med datakabel

Låt enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och tv med internetaccess, vara uppkopplade via trådbunden anslutning. Det gör att du kan optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.

HUR LÅNGSAMT INTERNET HAR DU EGENTLIGEN?

Besök Bredbandskollen om du vill fastslå den normala hastigheten på din uppkoppling. Stäng av ditt WiFi, koppla upp dig trådburet med en nätverkskabel för att få rätt hastighet. Trådlöst internet är nämligen inte lika snabbt som trådburet på grund av allt som kan störa signalen mellan din router och dator. Ha i åtanke att problem med internet kan bero på en rad olika saker. Om du är kund hos oss och testat allt på listan utan resultat är du välkommen att ringa supporten för mer hjälp.