Tips för att surfa säkert

Bredbandsskolan - Tips för att surfa säkert 640x360
Idag tillbringar vi mer tid än någonsin på nätet och det totala internetanvändandet når varje år nya rekordnivåer. Det innebär också att vi blir alltmer exponerade för hot, framför allt från skadeprogram som försöker komma åt din personliga information. Samtidigt som vi behöver skydda oss mot hoten, kan det vara lämpligt att skydda barnen från tveksamt material på vissa webbplatser.

Därför har vi tagit fram några tips på hur du enkelt förbättrar din säkerhet på nätet. Tipsen har tagits fram i samarbete med vår säkerhetspartner F-Secure.

1. Skaffa ett säkerhetspaket

Ett första steg är att installera ett säkerhetspaket på alla dina enheter. Säkerhetspaketet skyddar inte bara mot virus utan säkerställer också att ingen kommer åt dina personliga uppgifter som lösenord till sociala medier eller bankkonton eller att dina bilder skickas till någon utomstående.

Det kan vara värt att betala för ett säkerhetspaket som i förebyggande syfte söker och motverkar skadeprogram på alla dina enheter. Gratisprogram kan vara bra, men har ofta ett enklare skydd som inte skyddar alla enheter och saknar viktiga funktioner som exempelvis föräldrakontroll.

Har du bredband från Com Hem kan du köpa säkerhetspaketet Trygg Surf.

2. Logga ut

Se till att alltid logga ut när du använt sociala medier, e-posttjänster eller forum där lösenord krävs. Om du inte loggar ut, finns risken att någon obehörig kommer åt dina personliga uppgifter och kan kartlägga dig. Tänk också på att skapa säkra lösenord och använd inte samma lösenord till olika tjänster.

Med vår tillvalstjänst Com Hem ID-skydd får du hjälp att förebygga och upptäcka identitetsstölder på nätet.

3. Håll dig uppdaterad

Det är viktigt att dina datorprogram, som exempelvis Office, Java och Adobe Flash Player är uppdaterade. Äldre versioner kan ha sårbarheter och säkerhetshål som gör att trojaner och virus enklare kan komma igenom. När säkerhetshål har upptäckts och täppts till släpper leverantörerna nya versioner. Klicka därför aldrig bort uppdateringsrutorna, utan se till att du alltid har de senaste versionerna.

4. Fixa föräldrakontroll

För barn kan information som sprids på nätet vara olämplig. Förutom att prata med barnen om farorna och varför webbplatserna är olämpliga - och för att verkligen säkerställa att barnen inte besöker opassande sidor - finns funktionen Föräldrakontroll i de flesta säkerhetspaket. Med den filtreras olämpligt innehåll bort i sökresultat, samtidigt som de oönskade sidorna blockeras. Det är också möjligt att bestämma vilka tider som barnen får vara uppkopplade, ett användbart hjälpmedel vid läxläsning eller för att förhindra okontrollerat surfande efter läggdags.

5. Backa upp

Ett sista viktigt tips är att göra back-up på värdefulla filer. Att bli av med personliga filer från datorn kan nämligen vara förödande. Se därför till att alltid kopiera dem till en extern hårddisk eller till en molnlagringstjänst.

Har du bredband från Com Hem kan du köpa obegränsad molnlagring via tjänsten Com Hem Cloud.

Com Hem stödjer det nationella initiativet Surfa Lugnt, där målet är att öka vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på internet. Vi är med som aktiv partner för att sprida information om det positiva som finns i ungas liv på nätet, som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte. Samtidigt vill vi ge föräldrar och andra vuxna mer kunskap att hantera fallgroparna på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor.