8 vanliga nätbedrägerier

8 vanliga bedrägerier på nätet

Phishing, whaling och pharming. Nej, det handlar varken om sedvanligt fiske i vattendrag, lantbruk eller valar. Vi förklarar några ord och begrepp som är kopplade till olagligt uppgiftsfiskande på nätet och som du kanske inte har hört förut.

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare genom mejl och skadliga länkar försöker lura till sig lösenord, kontouppgifter, kreditkortsnummer och annan känslig information av privatpersoner. Informationen används sedan för att få tillgång till offrens pengar.

Vishing. Under 2017 har Polisen fått in många anmälningar om personer som uppger att de ringer från banker och vill att personen i andra änden ska logga in på sin bankdosa eller BankID samtidigt som samtalet pågår. Det är ett exempel på vishing, eller voice phishing, där bedragaren försöker få offret att skapa ett nytt BankID som bedragaren har kontroll över, och på så sätt kan tömma offrets konto.

Smishing, sms phishing är som nätfiske fast via sms. Det kan exempelvis handla om sms som erbjuder ett kostnadsfritt presentkort om mottagaren klickar på en länk. Länken leder oftast till en sida där man uppmanas fylla i sina personuppgifter, men kan också innehålla en skadlig kod som infekterar telefonen.

Spear phishing riktar in sig på en särskilt utvald person eller ett företag. Genom att samla uppgifter och information om personen, såsom intressen och boendeadress, blir nätfisket mer personligt och kan öka möjligheten att offret lämnar ut de uppgifter som bedragarna vill åt.

Whaling är bedrägerier via mejl som skickas till högt uppsatta chefer. Mejlet har en kollega till chefen som avsändare och kan innehålla uppmaningar om att godkänna en faktura eller lämna ut konfidentiella uppgifter om företaget.

Pharming är en hackerattack där besökaren till en webbsida omdirigeras till en annan. Exempelvis kan internetbankkunder hamna på en förfalskad webbplats som ser ut att vara bankens, och på så sätt lämna ut både kontonummer och inloggningsuppgifter till sin internetbank.

Puddle phishing är nätfiske som riktar sig mot anställda på ett mindre företag, en ”pöl”, i syfte att få tag i hemliga uppgifter om företaget eller organisationen.

Källor: Internetstiftelsen i Sverige, Polisen, IDG.se

Surfa säkert!

Känner du dig otrygg på nätet? Här hittar du några enkla råd och tips om vad du kan göra för att förbättra din säkerhet på nätet.

Så skapar du ett enkelt men säkert lösenord

Koka en teckensoppa och håll hackern borta! Här får du tips på hur du skapar ett lösenord som står emot hackerförsök och som du dessutom kommer ihåg.

Bli mer delaktig i barnens liv på nätet

På nätet förekommer mobbning, trakasserier och hot. Men det finns saker du kan göra för att förhindra att barnen råkar illa ut på nätet – utan förbud.

Trygg surf ger dig extra skydd

Med bredbandstillägget Trygg Surf kan du och din familj känna er trygga på nätet, exempelvis vid shopping och bankärenden.