Bli mer delaktig i barnens liv på nätet

Vad vet du om dina barns liv på nätet?

Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet. Det är till och med vanligare med internetanvändning bland 6-åringar än det är bland 66-åringar, och hela 75 procent av 13-16-åringarna använder sociala medier varje dag*.

Sociala medier är den överlägset vanligaste aktiviteten på internet bland tonåringar idag.
Facebook var tidigare det mest populära mediet, men nu är det i stället Instagram och Snapchat som gäller i första hand.

Vi får ofta ta del av nyheter och larmrapporter om barn och ungdomar som har råkat ut för hot, mobbning och övergrepp på nätet. Här följer några enkla råd kring hur du kan engagera dig mer i deras liv online.

1. Ta en pratstund varje dag

För många barn är det ingen större skillnad på att träffas via nätet eller på riktigt, så det är lika relevant att prata om vad de har upplevt online som i skolan eller på träningen.

2. Var nyfiken

Fråga hur saker funkar. Barnen är experterna och de vill gärna visa att de kan. Låt dem visa dig sina favoritklipp och vilka sidor de gillar att besöka.

3. Håll dig upplyst

Ta några minuter då och då och surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för ditt barn.

4. Sätt upp publiceringsregler

Prata med dina barn om vilken slags information om dem som är okej att publicera. Det är inte farligt att lägga upp en bild, men man måste tänka på vilka man gör bilden tillgänglig för.

5. Anmäl alltid

Om ditt barn råkar ut för något på nätet, var inte fördömande. Lyssna och låt barnet visa dig vad som hänt, så att du själv kan få en bild av händelsen. Anmäl alltid!

6. Var en bra förebild

Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om du vill att dina barn ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.

Råden ovan kommer ifrån det nationella initiativet Surfa Lugnt, som arbetar för att vuxna och unga ska mötas i nätvardagen och på så sätt ge barn och unga en tryggare surfupplevelse. Com Hem stödjer och bidrar aktivt till Surfa Lugnts verksamhet för att öka säkerheten på nätet.

Läs mer hos Surfa lugnt

*Källa: Internetstiftelsen i Sverige: Svenskarna och internet 2017.

Surfa säkert!

Känner du dig otrygg på nätet? Här hittar du några enkla råd och tips om vad du kan göra för att förbättra din säkerhet på nätet.

Så skapar du ett enkelt men säkert lösenord

Koka en teckensoppa och håll hackern borta! Här får du tips på hur du skapar ett lösenord som står emot hackerförsök och som du dessutom kommer ihåg.

8 vanliga nätbedrägerier

Phishing, spear phishing, pharming, smishing och vishing. Vi reder ut begreppen för några av de vanligaste internetbedrägerierna.

Trygg surf ger dig extra skydd

Med bredbandstillägget Trygg Surf kan du och din familj känna er trygga på nätet, exempelvis vid shopping och bankärenden.