Så enkelt filtrerar du bort våld och porr från ditt barns surfande

Internet kan vara som en bottenlös sjö av information. Och att lära sig sålla är förstås allt annat än enkelt, särskilt för barnen. Därför har Com Hem lanserat Trygg Surf – en tjänst där du kan aktivera ett filter som gör att ditt barn kan surfa säkrare.

Filtrera surf 1280x720

En tjänst som kan filtrera bort olämpligt innehåll för barn blir viktigare och viktigare då informationen på nätet idag ökar i rasande fart. I Trygg Surf ingår en av marknadens mest heltäckande surfskydd med innehållsfiltrering. Till exempel finns idag runt 75 miljoner sidor med pornografiskt innehåll detekterade och blockerade, och antalet blockerade sidor ökar kontinuerligt allt eftersom nytt innehåll detekteras.

Styr vad du vill blockera

Trygg Surf bygger på ett antal olika tekniker för att blockera innehåll. Och du som förälder kan styra exakt vilka kategorier du vill blockera för ditt barn.

– Internetanvändningen har sakta krupit ner i åldrarna. Som förälder kan det kännas osäkert när det kommer till vilket innehåll barnen kan råkas exponera för. Dessutom vill föräldrar kunna sätta sunda digitala gränser för sina barn. Vi har sett att framförallt porrfilter för barn efterfrågas alltmer. Jag är stolt att Com Hem som första operatör i Sverige nu kan öka tryggheten ännu mer genom att addera ett kostnadsfritt surfskydd, oberoende av webbläsare, med Mobil Barn, säger Hanna Andréason, produktchef på Com Hem.

Skräddarsytt surfskydd

Framför allt handlar det om att förhindra tillgång till osäkra webbplatser inom kategorier som våld, vuxeninnehåll, shopping, spel/betting och vapen.
Barn är förstås olika mottagliga i olika åldrar för vad som anses vara olämpligt material. En 14-åring har inte samma behov av exakt likadana blockeringar som säg en 5-åring. Därför har Trygg Surf skapats med automatiska tillämpningar för olika ålderskategorier. Men vill man skräddarsy surfskyddet för just sin familj kan inställningarna även justeras manuellt.

– Det är enkelt att komma igång med Trygg Surf på barnens enheter. Första gången man installerar appen på barnets mobil, surfplatta eller dator får man ange barnets ålder. Därefter kan man ställa in begränsningar av familjeregler, som surftid, och även välja vilka kategorier som barnet inte ska kunna komma åt när hon/han surfar. Man kan självklart justera dessa inställningar på barnets enhet i efterhand via sin egna enhet, tack vare fjärrhanteringen som Trygg Surf också tillhandahåller, fortsätter Hanna Andréason.

Trygg Surfs surfskydd använder bland annat VPN-teknik på barnens enheter, vilket gör att surfskyddet fungerar oavsett webbläsare och om man är ute på ett öppet nätverk/wifi. Dessutom fungerar Trygg Surf för både PC/Android och Mac/iOS.

– Trygg Surf erbjuder föräldrar en utmärkt lösning som står ut från mängden eftersom den inte kräver specifika webbläsare för att surfskyddet ska fungera. Den kan användas oavsett vilken sorts uppsättning enheter familjens medlemmar har – och den bygger inte på lösningar som inkräktar på barnens integritet. Lösningen kombinerar hög säkerhet med ett praktiskt och användarvänligt verktyg, avslutar Hanna.

Trygg Surfs innehållsblockering är en lösning byggd av F-Secure, ett cybersäkerhetsföretag med över 30 års erfarenhet i branschen. Därför är innehållsblockeringen en av de mest omfattande som finns tillgängligt på marknaden.

Antalet blockerade sidor ökar hela tiden, eftersom systemet automatiskt kartlägger innehåll i olika kategorier (som t.ex. porr och våld) och blockerar sidor. Kartläggningen använder ett flertal olika tekniker, för att erbjuda en så omfattande lösning som möjligt. I våra guider visar vi hur du installerar en barnprofil på ditt barns mobil, läsplatta eller dator.

Lägg till Trygg Surf utan kostnad

Om du har Bredband 250 eller snabbare så kan du lägg till Trygg Surf helt utan kostnad. Samma sak gäller om du har mobilabonnemanget Mobil Barn.

För dig med Bredband - Logga in och lägg till Trygg Surf

För dig med Mobil Barn - Logga in och lägg till Trygg Surf

OBS! Trygg Surf fungerar för både dator och mobil, oavsett vilket grundabonnemang du har.

Mer tips om säker surf

Två pojkar som spelar på datorn

Ta kontroll över barnens surftid

Det går att hålla koll på barnens skärmtid, utan att plocka bort allt som är roligt med internet.

Barns liv på internet

Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet. Här får du tips på hur du blir mer delaktig i barns liv på nätet.

Surfa säkert på internet

För att skydda dig och din personliga information på internet har vi tagit fram några allmänna och konkreta tips.