Så surfar du säkert

Känner du dig otrygg på nätet? I så fall är du inte ensam. Många av våra kunder upplever en osäkerhet när de surfar på internet. Eftersom vi tillbringar allt mer tid online blir vi också alltmer utsatta för internetbedrägerier, hot från skadeprogram som försöker komma åt personlig information och tveksamt material på vissa webbplatser. Därför har vi tagit fram några enkla råd och tips om vad du kan göra för att förbättra din säkerhet på nätet.

För att du ska kunna surfa tryggt på nätet är det naturligtvis viktigt att ha ett bra antivirusprogram installerat på datorn och en brandvägg som varnar dig för obehörig trafik. Men utöver det finns det några saker du kan tänka på för att öka din säkerhet.

Skicka aldrig kontouppgifter, användarnamn eller lösenord via mejl. Det är inte helt ovanligt att det dimper ner mejl i inkorgen som ser ut att komma från banker, teleoperatörer och myndigheter där mottagaren uppmanas att skicka in sina kontouppgifter. Viktigt att veta är att banker och andra kreditinstitut aldrig begär in sådana uppgifter via mejl. Om du är osäker på om mejlet verkligen kommer ifrån den avsändare som anges – ring och fråga!

Har du fått ett erbjudande som är för bra för att vara sant? Då är det troligen det. De flesta internetanvändare har förmodligen varit med om att man via sociala medier, mejl eller pop up-fönster fått ett erbjudande om en kostnadsfri produkt eller en ovanligt generös rabatt. Alltför ofta är tyvärr den typen av erbjudanden bluffar där man luras in i dyra prenumerationer och snåriga avtal. Läs alltid avtalsvillkoren innan du godkänner något, och gör alltid en sökning på företaget om du är misstänksam. Är det ett oseriöst företag finns det oftast varningar och information.

Var försiktig när du handlar på nätet. Det är smidigt och enkelt att beställa varor och betala på internet, men det medför också vissa risker. Att inte betala i förskott om du handlar av privatpersoner och aldrig lämna ut kontonummer är ett sätt att minska risken för att bli lurad på pengar och varor. Du kan också skaffa ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt lönekonto, dit du varje gång en transaktion ska genomföras för över samma summa som du ska handla för.

Klicka inte på tveksamma länkar. För de flesta är det självklart att inte klicka på konstiga länkar och bifogade filer i mejl som kommer ifrån okända adresser. Men även reklam i sociala medier och pop up-fönster kan leda till webbsidor som innehåller skadliga koder. Se till att alltid ha uppdaterade versioner av din webbläsare och andra program så minskar risken att drabbas, eftersom skadeprogram ofta använder gamla och oskyddade program för att ta sig in i datorn.

Så skapar du ett enkelt men säkert lösenord

Koka en teckensoppa och håll hackern borta! Här får du tips på hur du skapar ett lösenord som står emot hackerförsök och som du dessutom kommer ihåg.

Så mår svenskarna digitalt

Det digitala välmåendet bland svenskarna är högt och har ökat sedan förra året, visar vår undersökning Com Hem-kollen 2017.

Bli mer delaktig i barnens liv på nätet

På nätet förekommer mobbning, trakasserier och hot. Men det finns saker du kan göra för att förhindra att barnen råkar illa ut på nätet – utan förbud.

8 vanliga nätbedrägerier

Phishing, spear phishing, pharming, smishing och vishing. Vi reder ut begreppen för några av de vanligaste internetbedrägerierna.

Trygg surf ger dig extra skydd

Med bredbandstillägget Trygg Surf kan du och din familj känna er trygga på nätet, exempelvis vid shopping och bankärenden.