Skapa ett säkert men enkelt lösenord

Skapa ett säkert men enkelt lösenord

Tillhör du en av dem som använder samma lösenord till alla webbplatser? Du kanske dessutom har ett av världens vanligaste lösenord, som 123456 eller qwerty? Det är dags att tänka om. Det finns mängder av program som knäcker den typen av lösenord på bara några sekunder. Men hur gör man då för att skapa ett lösenord som man både kommer ihåg och som är hackersäkert?

Det finns några tumregler för att skapa ett säkert lösenord. För det första ska det innehålla minst tolv tecken. För det andra ska det bestå av både bokstäver, siffror och specialtecken. Och dessutom ska det helst inte finnas med några riktiga ord, såsom Facebook, lösenord eller blomma.

Det enklaste sättet att uppfylla alla kriterier och dessutom komma ihåg lösenordet är att ta en händelse ur ditt liv och formulera den med en mening: Jag kom tvåa i skolmaran i april 1995. Meningen innehåller både en versal och siffror, vilket är en bra början. Ta sedan de första bokstäverna i varje ord och sätt samman med siffrorna: Jktisia1995. För att få in specialtecken kan du byta ut vissa bokstäver, som ”i” mot ”!”: Jkt!s!a1995.

Så där, då har du skapat ett säkert lösenord som du (förhoppningsvis) kommer ihåg.

Surfa säkert!

Känner du dig otrygg på nätet? Här hittar du några enkla råd och tips om vad du kan göra för att förbättra din säkerhet på nätet.

Bli mer delaktig i barnens liv på nätet

På nätet förekommer mobbning, trakasserier och hot. Men det finns saker du kan göra för att förhindra att barnen råkar illa ut på nätet – utan förbud.

8 vanliga nätbedrägerier

Phishing, spear phishing, pharming, smishing och vishing. Vi reder ut begreppen för några av de vanligaste internetbedrägerierna.

Trygg surf ger dig extra skydd

Med bredbandstillägget Trygg Surf kan du och din familj känna er trygga på nätet, exempelvis vid shopping och bankärenden.