Ta kontroll över ditt barns surftid – så här gör du

Våra digitala skärmar kan vara en tidstjuv av rang. Inte minst för barnen, som måste kunna koncentrera sig på skolarbete, uteaktiviteter och vila. Men det går att hålla koll på barnens skärmtid, utan att plocka bort allt som är roligt med internet.

Ta kontroll över barnens surftid 1280x720

Den virtuella världen kan vara fullständigt underbar. Bara genom att nudda på skärmen väntar rent magiska miljöer för både lärande, underhållning och spänning.

Den mer problematiska sidan är tidsaspekten. Inte minst för barnen. Tiden framför skärmen riskerar snabbt att ta all uppmärksamhet från vår viktiga vardag – där skola, läxor, lek och vila också måste fungera för att skapa en bra uppväxtmiljö.

Kontroll utan gnäll

Men det går att ta kontroll över barnens surftid och, utan att bli en gnällig förälder, sätta friska gränser för sitt barn. Med andra ord; föräldrar och barn sätter gränserna tillsammans. Och man gör det enkelt i tjänsten Trygg Surf genom att ställa in familjeregler på barnens digitala enheter.

– Att komma igång med familjereglerna är enkelt med Trygg Surf och du guidas genom hela installationsprocessen steg för steg. Genom att ställa in gränserna tillsammans med ditt barn blir det lättare att leva enligt ömsesidigt överenskomna regler, säger Hanna Andréason, produktchef på Com Hem.

Trygg Surfs familjeregler använder bland annat VPN-teknik på barnens enheter, vilket gör att all internetanvändning kan begränsas – oavsett app eller webbläsare.

– Många andra tillgängliga lösningar idag kräver att barnet använder en särskild webbläsare för att begränsningarna ska fungera, något som många barn idag är smarta nog att komma runt. Lösningen hjälper föräldrar att begränsa, utan att inkräkta på barnets integritet, fortsätter Hanna Andréason.

Hitta balansen mellan surf- och sovtid

Det finns olika sätta att hantera tidsbegränsningarna. Bland annat går det att sätta en total tillåten surftid per dag, ställa in sovtiden för ett barn – och skapa olika individuella regler för vardagar och helger.

Hanteringen fungerar för både PC/Android och Mac/iOS och här ingår också en smart tjänst för fjärrhantering av barnens internetanvändning via föräldrarnas app.

– Eftersom Trygg Surf fungerar på både PC/Android och Mac/iOS synkas samma inställningar på barnets alla enheter, oavsett vilken sorts uppsättning enheter familjens medlemmar har. Det är samma app, oavsett modell. Det är även enkelt att justera familjereglerna i efterhand via din egen app tack vare fjärrhanteringen.

Idag finns en uppsjö av olika lösningar av föräldrakontroll att välja mellan. Så hur kan man då som förälder känna sig trygg när man låter sina barn upptäcka den digitala världen?

– Trygg Surf erbjuder föräldrar en utmärkt lösning, eftersom den kombinerar stor säkerhet med ett praktiskt och användarvänligt verktyg för digitalt föräldraskap, avslutar Hanna Andréason.

Trygg Surf är en heltäckande säkerhetstjänst framtagen av F-Secure, ett cybersäkerhetsföretag med över 30 års erfarenhet i branschen.

VPN-skyddet på barnens enheter gör Trygg Surf till en av de mest omfattande lösningarna som finns tillgängligt på marknaden, både sett till familjeregler och innehållsblockering. Detta tack vare att VPN-tekniken utökar skyddet till att kontrollera all nätverkstrafik.

Barnens enheter är alltså skyddade oavsett nätverk så länge VPN-skyddet är på, vilket till exempel är extra viktigt när barnet befinner sig på öppna nätverk/WiFi som ofta är helt oskyddade. I våra guider visar vi hur du installerar en barnprofil på ditt barns mobil, läsplatta eller dator.

Lägg till Trygg Surf utan kostnad

Om du har Bredband 250 eller snabbare så kan du lägg till Trygg Surf helt utan kostnad. Samma sak gäller om du har mobilabonnemanget Mobil Barn.

För dig med Bredband - Logga in och lägg till Trygg Surf

För dig med Mobil Barn - Logga in och lägg till Trygg Surf

OBS! Trygg Surf fungerar för både dator och mobil, oavsett vilket grundabonnemang du har.

Mer tips om säker surf

Surfa säkert på internet

För att skydda dig och din personliga information på internet har vi tagit fram några allmänna och konkreta tips.

Barns liv på internet

Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet. Här får du tips på hur du blir mer delaktig i barns liv på nätet.

Filtrera bort våld och porr

En tjänst som kan filtrera bort olämpligt innehåll för barn blir viktigare och viktigare då informationen på nätet idag ökar i rasande fart