Var ska routern stå?

Expertens bästa tips

Våra moderna routrar är kraftfulla, ger snabb och stabil surf och gör att du slipper släpa en nätverkskabel efter dig. Men för att kunna utnyttja det trådlösa nätverkets fulla kapacitet är det viktigt var du placerar din router. Vår bredbandsexpert Joakim Öhrström ger dig tips på var routern ska stå för att den ska leverera allra bäst.

Ett snabbt och stabilt bredband är nästan lika viktigt för våra kunder som det är att bo i ett tryggt och säkert område, visar vår undersökning Com Hem-kollen 2017. Det är till och med viktigare än bra kollektivtrafik. Bredbandet har blivit självklart i de flesta svenska hem och många surfar trådlöst via WiFi.

– För att kunna surfa trådlöst behövs en router som skickar signaler till enheten du surfar på. Eftersom gränsen enligt Post- och telestyrelsens regelverk för hur mycket ett trådlöst nätverk får stråla är väldigt låg, är signalerna svaga och känsliga för störningar, säger Joakim Öhrström, chef för bredband och telefoni på Com Hem. Därför har det under lång tid varit viktigt för oss i vår produktutveckling att kunna erbjuda våra kunder så kraftfulla routrar som möjligt.

De trådlösa signalerna kan också ha svårt att ta sig igenom tjocka väggar. Därför är det inte helt ovanligt att man upplever att anslutningen fungerar bra i vissa rum och sämre i andra.
– Routern fungerar egentligen var du än ställer den, men uppkopplingen blir sämre om radiovågorna måste ta sig förbi hinder, säger Joakim Öhrström. En router har vid optimala förhållanden en räckvidd på tjugo till trettio meter. Men om du ställer den bakom en tjock betongvägg är räckvidden plötsligt en meter. Samma sak om du stänger in routern i ett skåp, lägger den i en låda eller ställer den bakom en tv-skärm.

Experten Joakim Öhrström

Joakims bästa tips på placering av din router

  • Placera routern i mitten av ditt hem. Routern sänder bäst om den får stå öppet. Gärna i midjehöjd eller i samma höjd som enheten du surfar på.
  • Göm inte routern i ett skåp eller en låda. På samma sätt som signalerna har svårt att ta sig igenom väggar kan det bli problem om routern ställs in i ett skåp, särskilt om det är av någon sorts metall.
  • Se till att det inte finns hinder som kan försämra signalstyrkan. Ett hinder kan exempelvis vara om routern ställs bakom en stor tv-skärm, bakom en soffa eller under ett bord.
  • Undvik att ställa routern i köket. Routern och mikrovågsugnen är inte vänner. Varför? Jo, många mikrovågsugnar och routers använder samma frekvensband och måste därför slåss om utrymmet.
  • Låt routern stå upp. Routern strålar i sidled. Om den ligger ner strålar den upp och ner till dina grannar.

Intresserad av gaming?

Sverige ligger i framkant när det gäller gaming och e-sport, men vad är grejen med onlinespel egentligen? Lär dig ord ur gaming-vokabulären, läs om den svenska e-sportfestivalen Dreamhack och möt människor från gamingvärlden.

Bredbandsskolan Hero

Lär dig mer om bredband

Här kan du lära dig att få ut så mycket som möjligt av ditt bredband, bland annat med fler tips och tricks för att öka hastigheten.