Barns liv på nätet

Många föräldrar är oroliga för hur barnen använder internet och vi på Com Hem vill göra vad vi kan för att hjälpa till. Vi tror på vikten av att ge vuxna bättre kunskap om ungdomarnas liv på nätet. I våra undersökningar har vi dessutom sett att barnen själva vill att vi äldre engagerar oss mer.

Samtidigt inser vi att vi inte kan lösa problemen på egen hand. Därför har vi valt att arbeta tillsammans med organisationen Surfa Lugnt som ger vuxna bättre verktyg för att kunna engagera sig i barnens liv på nätet. Genom Surfa Lugnt samarbetar vi med både konkurrenter, intresseorganisationer och myndigheter.

Det blir även allt viktigare med programmeringskunskaper och att tidigt förstå hur digitala tjänster och produkter fungerar. Inte bara för att kunna ta del av viktiga samhällsfunktioner, utan också för att kunna påverka samhällsutvecklingen och vara en kritisk digital konsument. Därför är vi en aktiv partner till Kodcentrum, som jobbar för att öka kunskapen om kod och programmering.

Du kan också se hur vi engagerar oss inom gaming, där vi ger konkreta råd om hur föräldrar kan förhålla sig till sina barns spelande. Där kan du även se en minidokumentärserie om e-sportvärlden och lära dig mer om språket som används.

Vi stöder organisationen Surfa Lugnt som arbetar med att höja vuxnas kunskap om barns och ungas vardag på nätet. Syftet är att bejaka det positiva som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte och samtidigt ge vuxna mer kunskap att hantera fallgroparna som till exempel mobbning och integritetsfrågor.

Kodcentrum har en vision som handlar om att väcka intresset för programmering och digitalt skapande och att alla barn ska ha möjligheten, självförtroendet och förmågan att skapa med kod. Vi är en aktiv partner till Kodcentrum och stöder deras mission att öka kunskapen om kod och programmering bland unga tjejer och killar.

Com Hem-kollen Gaming

Många föräldrar oroar sig över sina barns spelande. Därför har vi frågat barnfamiljer om barnens onlinespelande och hur engagerade föräldrarna är i det. Här får du som förälder en rad konkreta råd och tips om hur du bör förhålla dig till ditt barns spelande.

Com Hem-kollen Nätmobbning

Tillsammans med Sifo har vi undersökt hur vanligt det är med nätmobbning. Vi försöker förstå hur våra barn och unga ser på nätmobbning och hur de påverkas av den, men också hur annan form av mobbning förekommer. I och med att även vårdnadshavarna har intervjuats i Com Hem-kollen nätmobbning får vi en helhetsbild av problemen.

Våra medarbetare kan bli volontärer för att tala med vuxna och barn om nätets möjligheter och även om riskerna med det. Surfa Lugnt har utbildat cirka 30 anställda på Com Hem till volontärer som kan föreläsa i klassrummet, på föräldramötet eller för en grupp lärare. Vill du att vi kommer till just ditt barns skola? Kontakta oss i så fall på volontar@comhem.com.

Com Hem Play Team

Play Team är vår testpatrull med barn i åldrarna 7-18 år. I några korta filmer delar de med sig av sina upplevelser från olika företeelser som de har fått stifta bekantskap med. Det kan röra sig om äldre teknik eller hur stark lockelse en surfplatta utgör.