Com Hem-kollen Gaming

Många föräldrar oroar sig över sina barns spelande. Därför har vi, tillsammans med Sifo, frågat totalt 1293 hushåll med barn om vad de tycker om onlinespelande, hur mycket tid de lägger på det, hur barnen mår och hur engagerade föräldrarna är i sina barns spelande. Vi gör regelbundet olika undersökningar och djupdykningar inom olika områden i det digitala Sverige. I den här undersökningen har vi enbart fokuserat på attityder och inställningen till spelande online.

Upp till tio timmar är okej

Undersökningen visar bland annat att barnen vill att föräldrarna ska engagera sig mer, precis som de gör i andra aktiviteter. Den visar också att du som förälder inte behöver oroa dig särskilt mycket om ditt barn spelar upp till 10 timmar i veckan. Barn som spelar upp till 10 timmar varje vecka mår till och med bättre än dem som inte spelar alls.

Om det spelas mer än så kan du behöva vara lite mer observant. Då är det bra om du har koll på hur barnets sociala relationer fungerar och hur skolarbetet går; hur det står till med den fysiska aktiviteten och om barnet mår bra i övrigt.

Sammanfattningsvis gäller att du som förälder bör

  • engagera dig
  • utgå från fakta
  • sätta gränser och
  • prata om spel och spelande med dina barn.

Läs hela rapporten, som publicerades i april 2017, för att ta del av alla insikter och få fler tips om hur du kan förhålla dig till onlinespelande i familjen.

Läs även om vårt övriga arbete inom gaming.

Till startsidan för Digital livskvalitet