People of Gaming

Onlinespel har för länge sedan lämnat källaren och är idag en global miljardindustri, som består av professionella spelare, managers och en miljonpublik. Sverige ligger långt framme både när det gäller antal spelare och spelutveckling och två gånger om året vallfärdar över 50 000 människor till världens största gamingfestival – Dreamhack i Jönköping.

Men vilka är det som spelar online? Och hur ser en gamingmanager på online-spelandets utveckling? Här möter du sex personer, alla med olika syn och koppling till gaming och e-sport. People of Gaming är en hyllning till vår senaste folkrörelse, en hyllning till alla de tusentals och åter tusentals barn, ungdomar och vuxna som älskar samma sak – att spela och umgås online.

Martin Öjes samlade några kompisar i källaren, med varsin dator. Idag har det vuxit till Dreamhack, världens största gaming-festival.

”Det är inte ovanligt att man träffar vänner för livet”. För Annie Håkansson är ett besök på Dreamhack lite som att komma hem.

Hon tränar över 40 timmar i veckan, och spelar inför tusentals live och miljontals online. Julia Kiran lever på och för e-sport.

Managers inom idrottsvärlden förknippas oftast med de största stjärnorna inom till exempel fotboll. Men det fungerar precis på samma sätt för världsstjärnorna inom e-sport. Peter Strömberg jobbar med några av de bästa världen.

Dreamhack konsumerar lika mycket internet-kapacitet som hela Uppsala. Då krävs det proffs för att säkerställa både kvalité och stabilitet. Emma Svalin Sahlman på Com Hem vet vad hon talar om, för hon är ytterst ansvarig för att 50 000 personer kan spela samtidigt.

Michael Dahlén är Professor på Handelshögskolan i Stockholm. Här förklarar han varför utvecklingen av e-sport varit viktig för Sverige.