Com Hem-kollen Gaming

Många föräldrar oroar sig över sina barns spelande. Därför har vi, tillsammans med Sifo, frågat totalt 1293 hushåll med barn om vad de tycker om onlinespelande, hur mycket tid de lägger på det, hur barnen mår och hur engagerade föräldrarna är i sina barns spelande.

Hur mycket skärmtid är lagom för ditt barn? När är det risk för att utveckla ett osunt spelberoende? Vilka rekommendationer finns? Här försöker vi ge några tips till dig som är orolig eller helst av allt vill slippa bli det.

Insikter från undersökningen

Undersökningen visar bland annat att barnen vill att föräldrarna ska engagera sig mer, precis som de gör i andra aktiviteter.

Vi ser också att du som förälder inte behöver oroa dig särskilt mycket om ditt barn spelar upp till 10 timmar i veckan. Barn som spelar upp till 10 timmar varje vecka mår till och med bättre än dem som inte spelar alls.

Om det spelas mer än 10 timmar i veckan kan du behöva vara lite mer observant. Då är det bra om du har koll på hur barnets sociala relationer fungerar och hur skolarbetet går; hur det står till med den fysiska aktiviteten och om barnet mår bra i övrigt.

Sammanfattningsvis gäller att du som förälder bör

  • engagera dig
  • utgå från fakta
  • sätta gränser och
  • prata om spel och spelande med dina barn.

Läs hela rapporten från Com Hem-kollen Gaming, som publicerades i april 2017, för att ta del av alla insikter och få fler tips om hur du kan förhålla dig till onlinespelande i familjen.

Mer om Gaming

Kanske vill du veta mer om onlinespelande och få en större förståelse för fenomenet. Läs mer om hur vi engagerar oss i e-sporten och få en inblick i gamingvärlden.