Bästa koll på bredband

Bredbandskollens Richard Dahlstrand tycker pratet om bredbandets snabbhet är en smula överdrivet. Han diskuterar hellre samtidigt bandbredd och stabila leveranser.

richardmedkoll-1280x720

– Jag tycker det är onödigt mycket prat om si och så mycket megabit per sekund. Bara att öka med mer Mbit/s gör inte någon större skillnad i upplevelsen, konstaterar Rickard Dahlstrand.

Ändå har vi ju lite till mans tendens att skylla på hastigheten när något krånglar eller mottagningen svajar.

– När något strular med anslutningen och det upplevs ”långsamt” så är det sannolikt servern du surfar till som är långsam eller anslutningen mellan din operatör och denna server. Mycket på vägen kan gå fel och slöa ner. Men näten blir bättre och bättre, Com Hem har till exempel arbetat med att förbättra sitt nät sedan 2011, så det är rimligt att det håller hög klass.

Se över utrustningen

Rickard Dahlstrand konstaterar att bredband är en ny teknisk infrastruktur, den har faktiskt bara funnits i cirka 15 år. Generellt tycker han att vi behöver mer kunskap om hur det fungerar.

– Ett tips är att mäta sin bredbandshastighet med Bredbandskollen. Visar den att du har snabbt bredband har du inget att klaga på när det gäller den hastighet du har köpt. Däremot kan det vara klokt att se över sin utrustning om man upplever att det ”går långsamt”.

Vår teknik

Den infrastruktur som Com Hem använder mest kallas fiberkoax och består till 97 procent av optisk fiber i det rikstäckande nät som når ut till alla fastigheter. Com Hem använder även så kallad FiberLAN. I fastigheterna består nätet oftast av kopparledningar, i form av antingen koax eller LAN. Enligt Bredbandskollens mätningar är fiberkoax den snabbaste tekniken för att ta emot data. Den passerade fiber under 2015 med ett genomsnitt för att ta emot data på 84 Mbit/s jämfört med 76 Mbit/s för fiber.

Bredbandskollen, IIS och Bredbandsskolan

Bredbandskollen är en oberoende organisation som baserar sina rapporter på 100 000 dagliga mätningar hos internetanvändare över hela Sverige. Den startade 2007 och fram till i februari 2016 hade mer än 193 miljoner mätningar gjorts.

Bredbandskollen ingår i Iis, Internetstiftelsen i Sverige, en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. Den ansvarar bland annat för 1,4 miljoner registrerade .se-domäner.

I avsnittet bredbandstips har vi samlat information om hur de boende kan felsöka och ta hand om sin utrustning på bästa sätt.