För att vi ska kunna ge dig rätt priser och utbud behöver du ange din adress

Com Hem till världens största LAN-party

Helgen före midsommar intar tiotusentals dataspelsintresserade Elmiamässan i Jönköping för att delta i världens största LAN-party, Dreamhack Summer 2016.

– De flesta är hängivna dataspelare. Många har träffats online, spelat med varandra och bildat communities. Nu möts de i verkliga livet för att spela, testköra den senaste tekniken i vår utställning Dream Expo, lyssna på musik, delta i seminarier och framför allt följa eller ställa upp i digitala lagsporttävlingar – e-sport. På Elmiafältet utanför mässhallarna finns även ett stort utbud av mat och aktiviteter dygnet runt, berättar Markus Viitamäki, CTO, Chief Technology Officer på Dreamhack, företaget som står bakom festivalen. 

Den arrangeras två gånger per år med sammanlagt över 50 000 besökare och med nära 25 000 datorer som kopplas upp mot varandra. Dreamhack har valt Com Hem som internetleverantör till årets båda festivaler.

Dreamhack startades 1994 av två tonårskillar, Kenny “K2-ICE” Eklund och Martin “DH_admin” Öjes, då som en kompisträff i en skollokal i Malung. Under de första åren anordnades LAN-partyn av grundarna och andra eldsjälar på olika orter i Dalarna. Arrangemanget växte och utvecklades. Sedan 2015 ägs och drivs Dreamhack av MTG.

– Före 2010 handlade Dreamhack bara om att skapa återkommande events, men nu är e-sportturneringar den viktigaste grejen. E-sport är i dag Sveriges största tittarsport för män mellan 15 och 30 år, men andelen kvinnor ökar stadigt, säger Markus Viitamäki.

Han berättar att man tävlar i två lag med fem personer i varje. Spelarna sitter på en scen och publiken kan hänga med i spelet via storskärm. Turneringen följs av två kommentatorer och sänds strömmad via Twitch, den plattform där flest tittar på livesänd e-sport och som når drygt 1,3 miljoner svenskar varje månad. E-sport växer så det knakar. 

– Vi på Dreamhack och våra besökare har höga krav både på hastighet och tillgänglighet. Vi är imponerade över den tekniska lösningen för internetuppkopplingen som Com Hem har tagit fram till våra festivaler i Jönköping, både i sommar och senare i år, säger Markus Viitamäki.

Utöver att leverera hypersnabbt internet finns Com Hem på plats med en monter där deltagarna kan ta del av Com Hems utbud, äta pop corn samt prova den senaste tekniken inom Virtual Reality.