Bredband med fiber till alla våra kunder

Alla kunder hos Com Hem är idag anslutna till ett toppmodernt fibernät som kan leverera praktiskt taget obegränsad kapacitet. Det finns flera olika typer av fibertekniker som kan leverera höghastighetsbredband. Com Hem kan leverera med alla typer av fiberteknik, varav de två vanligaste är FiberKoax (Hybrid Fiber Coax) och FiberLAN (Fiber To The Home och Fiber To The Building). Båda teknikerna är framåtblickande med mycket stor kapacitet och har idag hastigheter på upp till 1200 Mbit/s. De kopplas samman med ett av Sveriges största fibernät.

De flesta kunder hos oss har ett fibernät byggt med FiberKoax-teknik. Vårt FiberKoax-nät består idag av mer än 95 procent fiber, där endast de sista metrarna till varje kund är kopparbaserade. Det har skett en betydande utveckling i FiberKoax-tekniken under de senaste åren, där nya standarder som ökar hastigheten och kapaciteten ytterligare har införts.

I ett FiberLan-nät kommer fibern närmare kunden och bara den sista delen av ledningarna, inne i huset, är kopparbaserade. FiberLAN-nätet kan också ge symmetriska hastigheter, det vill säga lika snabba hastigheter för nedladdning och uppladdning av data.

Fiber och 10G-teknik

Nu påbörjar vi uppgraderingen av Com Hem-hus med 10G-teknik och dra fiber ända fram till flerfamiljsfastigheterna. Genom detta ökar vi nätkapaciteten och på så sätt kan ännu fler nyttja fiberns fördelar via sitt befintliga Com Hem-uttag, utan åtgärder i hemmet hos boende.

Läs mer

I och med att vi uppgraderar FiberKoax-nätet är nästan alla praktiska skillnader mellan nättyperna borta. FiberKoax-nätet ger idag till och med den högsta genomsnittliga nedladdningshastigheten enligt Bredbandskollen (läs hela dokumentet här). Utmaningen för att få en bättre trådlös upplevelse ligger inte längre i bredbandsnätet till de boende, utan i det trådlösa nätverket i respektive hem.

Hur stabilt de boende upplever det trådlösa nätverket påverkas nästan alltid av förhållandena i bostaden, exempelvis ålder på och placering av utrustningen som används. Tjocka betongväggar och störningar från andra nätverk påverkar också, precis som antalet enheter som är anslutna samtidigt. Det hjälper inte att ha gigabit-nätverk i hastigheten om de boende inte får hastigheten de bör ha över det trådlösa nätverket.

För att bli bäst i Sverige på att leverera trådlöst nätverk investerar vi kontinuerligt i nya produkter och tjänster. Vår nya, testvinnande router har den senaste generationens WiFi-teknik. Den är snabbare, smartare och designad för att ge bättre täckning och uppkoppling i hela hemmet.