Teknik och infrastruktur

Fiber är framtiden, men vad är då fiber?
Fiber – eller rättare sagt en fiberoptisk kabel – skickar signaler med ljus. Dessa ljussignaler skickas med oerhörda hastigheter och fylls med all den enorma mängd data som vi skickar i våra uppkopplade liv. Men fiber och dess ljussignaler kan inte läsas av de enheter som vi använder, till exempel mobiler, datorer och surfplattor. För att kunna omvandla ljussignalerna till en elektrisk signal behövs en omvandlare följt av en annan typ av kabel – en av koppar. Skillnaden på våra nättyper är följande:

FiberKoax

Även kallat ”tre hål i väggen”. Fibern i namnet FiberKoax är till för att visa att samma kapacitet från vårt stora fibernät även finns här. Fibernätet ansluts till ett kopparnät i direkt anslutning till fastigheten eller i dess närhet. I de flesta fall påverkas kvaliteten bara om antennuttaget i bostaden manipuleras vid exempelvis renovering, tapetsering och dylikt. FiberKoax är den infrastruktur som levererar snabbast genomsnittliga bredbandshastighet enligt IIS och Bredbandskollen.

FiberLAN

FiberLAN levereras även det från vårt stora fibernät, men här når fibern oftast närmare slutanvändaren. Antingen ansluts fibernätet till ett kopparnät i fastigheten (FTTB – Fiber to the building) eller så går fibern ända fram till ett kopparnät i användarens lägenhet eller lokal (FTTH – Fiber to the home).

I båda dessa infrastrukturer (som du kan läsa ännu mer om här) kommer kapaciteten från vårt stora fibernät som vi har investerat miljardbelopp i, för att kunna leverera tv- och bredbandstjänster med högsta kvalitet. Det är därför viktigt för beslutsfattare och fastighetsägare att vidga blicken även utanför själva fastighetsnäten. Vi levererar, oavsett fastighetsnät, snabba och stabila tjänster till mer än två miljoner svenska hem.

Vissa fastigheter är anslutna till en äldre typ av fastighetsnät, där vi inte kan leverera alla våra tjänster. Ofta är det väldigt enkelt att uppgradera fastighetsnätet och därefter kunna ta del av såväl bredband, som tv & play och telefoni.