Kom igång att surfa trådlöst med WiFi

Med WiFi blir livet enklare hemma. Du kan röra dig fritt i bostaden när du använder internet och du slipper hålla på med kablar. Ta del av våra kom-igång-tips nedan för att maximera din trådlösa uppkoppling.

WiFi innebär att du surfar trådlöst istället för att koppla in en nätverkskabel i din dator. Du kan dessutom ansluta din mobil, surfplatta eller andra enheter till samma bredbandsuppkoppling. WiFi möjliggör också för andra smarta tekniker i hemmet, där du med mobilen kan kommunicera till exempel med smarta högtalare och assistenter, kylskåp och larmsystem.

För att surfa trådlöst via WiFi behövs en router. När du tecknar abonnemang från oss ger vi dig tillgång till en kraftfull WiFi-router med den senaste tekniken.

Börja surfa trådlöst med WiFi

Efter att du har installerat routern och den har startat upp ordentligt så kan du ansluta din enhet till ditt WiFI-nätverk. Namn på nätverket och lösenord hittar du på etiketten på routerns bak- eller undersida.

När du säkerställt att routern startat upp korrekt är det dags att koppla upp dina mobila enheter.

Anslut din trådlösa enhet till ditt WiFi

Placering av routern är viktig

Fördelarna med att surfa trådlöst via WiFi är många. Bland annat slipper du kablar vilket gör att du kan röra dig fritt hemma när du använder internet.

Nackdelen med trådlös uppkoppling är dock att den kan störas av tjocka väggar, andra typer av elektronisk uppkoppling eller andra trådlösa nätverk i byggnaden. Det gör att du inte kan förvänta dig att få lika snabb och stabil hastighet som med en trådbunden uppkoppling. För att få snabbt internet hemma är placeringen av routern viktig.

Tips som snabbar på ditt bredband

Välj routerns frekvensband

Trådlösa nätverk går på olika frekvensband, antingen 2,4 GHz eller 5 GHz. Vi erbjuder routrar som stödjer båda dessa frekvensband. Den stora skillnaden mellan dem är den trådlösa hastigheten och den trådlösa räckvidden.

Våra routrar WiFi Hub C2, C3 och L1 stödjer en teknik kallad för bandsteering. Syftet med bandsteering är att det ska hjälpa de anslutna enheterna att välja rätt nät mellan 2.4 GHz och 5 GHz.

Om bandsteering och välja frekvensband

Ändra trådlöst nätverksnamn och lösenord

Det är viktigt att skilja på inloggning till ditt nätverk, det vill säga det lösenord du eller dina gäster måste ange för att ansluta till det trådlösa nätverket (WiFi), och de uppgifter du använder för att logga in i din utrustning. Båda inloggningsuppgifterna står ofta på etiketten på routerns bak- eller undersida. Om du vill så kan du enkelt ändra till ett eget lösenord eller återställa inställningarna om du vill återgå till grundinställningarna.

Ändra nätverksnamn och lösenord för WiFi och router

Hastighetsgaranti

Vi lämnar endast hastighetsgaranti på trådad anslutning till din router/modem, men vi arbetar ständigt för att erbjuda en allt bättre bredbandshastighet även trådlöst.

Om Com Hems hastighetsgaranti

Frågor och svar

Ja, med alla modem vi säljer i dag finns inbyggd trådlös funktionalitet. 

Med övriga äldre modem kan du få en trådlös uppkoppling genom att koppla en trådlös router till modemet. Vänd dig till din datorhandlare för mer information.

Om du är osäker på vilket modem du har kan du logga in på Mina sidor och kontrollera under bredbandssidan. Där hittar du information för just ditt modem. 

Mina sidor
Manualer och snabbguider.

Tänk på att placera din router så centralt som möjligt i bostaden. För att få bästa effekt på ditt trådlösa nätverk bör du dessutom placera routern högt och fritt från hinder. Tjocka väggar, armerad betong och så vidare har en negativ effekt på det trådlösa nätverket. Observera att routern inte ska stå i direkt solljus (exempelvis fönster) eller på golvet.

Fler tips om Bredband

Räckvidden är vid bra förhållanden ca 20-30 meter inomhus. Hinder som väggar och liknande samt störningsskällor som arbetar på liknande frekvenser (främst andra nätverk, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och baby-monitorer) kan försämra räckvidden samt begränsa hastigheten.

Fler tips om Bredband

Att koppla upp sig trådlöst var man än är blir allt mer vanligare och att det ska fungera är mer eller mindre ett givet krav. Upplever du att din trådlösa anslutning kopplar ned sig eller bryts så finns det en rad av olika saker du kan göra för att förhoppningsvis förbättra upplevelsen och få ut det mesta av din tjänst.

  1. Börja med att starta om din router och den utrustning du har anslutit till den. Det gör du genom att koppla bort strömkabeln från routern och låta den vara av i 10 sekunder eller mer. Anslut sedan kabeln och låt routern starta upp.
  2. Placera gärna routern på ungefär samma höjd som dina enheter och inte så nära annan elektronisk utrustning, som t.ex. platt-tv eller andra trådlösa sändare. Även stora metallobjekt i närheten kan påverka signalen.
  3. Räckvidden din router kan man se nästan som en boll. Om du placerar routern centralt i bostaden så räcker den till fler ställen än om du placerar den i ett hörn på en sida av lägenheten/huset.

Kontrollera om du upplever felet på fler enheter som är uppkopplad eller om det endast upplevs på en. Är problemet endast på en ansluten enhet så ska man felsöka den hos en datasupport. Upplevs problemet på flera anslutna enheter bör du kontakta Kundservice.

Om du upplever problem med att det går långsamt att öppna olika webbsidor, spela spel eller streama online kan du testa följande åtgärder:

  1. Kontrollera att du är anslutet till ditt nätverk som innehåller siffran och bokstaven 5G. 5GHz är det ofta det bästa frekvensbandet att ansluta till när det kommer till att surfa snabbt trådlöst. Det som skiljer 2,4Ghz och 5Ghz är räckvidd och kapacitet till hastighet. 5Ghz ger en snabbare tjänst medans 2.4GHz har en längre räckvidd. I våra nya routrar har ovan ersatts med Band Steering vilket innebär att routern själv väljer det bäst lämpade nätverket åt dig. Då slipper du själv välja 2,4GHz eller 5GHz.

  2. Upplever du fortfarande problem efter du kontrollerat ovan så bör routern och den utrustningen som är ansluten startas om. Koppla ifrån strömkabeln och låt den vara bortkopplad i 10 sekunder. Återanslut sedan strömkabel och starta upp din utrustning igen.

  3. Placera din router fritt och på samma höjd som dina anslutna enheter för att få ut bästa möjliga hastighet. Kontrollera även att din router från Com Hem inte står för nära annan elektronisk utrustning. Även stora metallobjekt i närheten kan påverka signalen.

Information kring band steering:
Band steering är en funktion i en router som hjälper dig att ansluta till det mest lämpliga frekvensbandet, vilket oftast är 5GHz-bandet. När du sedan ansluter mot routern kontrolleras enhetens signalnivåer och vilka frekvenser som stöds.

Om du försöker ansluta till 2,4GHz-bandet trots att signalnivån är tillräckligt bra för att använda 5Ghz kommer routern styra dig till 5GHz vid anslutningstillfället.

Några orsaker till att din trådlösa uppkoppling är långsam kan vara hinder som väggar och murstock mellan din enhet och routern. Störningsskällor som arbetar på liknande frekvenser kan också påverka nätverkets hastighet.

Tips mot långsam uppkoppling

Har du någon av våra senaste routrar får du den allra senaste tekniken, bland annat trådlös uppkoppling över både 2,4 GHz och 5 GHz som ger extra höga hastigheter och bättre täckning.

För att komma upp i rätt hastighet krävs även att den enhet du använder uppfyller vissa krav.

Kontrollera och ta vara på hastigheten

Det är viktigt att skilja på inloggning till ditt nätverk, det vill säga det lösenord du eller dina gäster måste ange för att ansluta till det trådlösa nätverket (WiFi), och de uppgifter du använder för att logga in i din utrustning. Båda inloggningsuppgifter står ofta på etiketten på routerns bak- eller undersida när du får din utrustning.

På Mina sidor kan du kontrollera statusen för din router och ditt trådlösa nätverk. Du kan också stänga av WiFi, ändra nätverksnamn eller lösenord på ditt nätverk och ändra andra inställningar för din router. På Mina sidor loggar du enkelt in med Mobilt BankID eller Com Hem Konto.

Till Mina sidor

Krypteringen går att stänga av men vi rekommenderar mycket starkt att du använder en kryptering för att minimera säkerhetsrisken. Vanliga krypteringsformer är WEP, WPA och WPA2.

Utrustning från Com Hem levereras alltid med kryptering påslagen.

Har du en annan fråga?