Digitalisering - Aktuella frågor och svar

Den 8 september gick vi över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna, inklusive FM-radio via tv-uttaget, har utgått.

Här nedan har vi samlat vanliga frågor och svar om digitaliseringen. Vill du veta mer om digitaliseringen så läs mer här.

Frågor och svar

Du behöver hitta en funktion på din tv, där du kan byta från analog till digital inställning. Du vet att du tittar digitalt om du inte ser den rullande texten högst upp i tv-rutan längre.

Här nedan är fyra tips på vad du kan göra för att ändra från analogt till digitalt.

Digitalisering Byta källa

Byta källa på din tv
Prova att byta källa på din tv med fjärrkontrollen eftersom digital-tv kan ligga på en annan källa. Det brukar finnas en knapp på din fjärrkontroll för att byta källa. Hittar du knappen kan du testa att byta källa genom att trycka på den flera gånger. Eftersom tv-apparater fungerar olika, beroende på tillverkare eller modell, är det bra att titta i bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare om du är osäker på hur du byter källa.

Göra en kanalsökning
Ser du inga digitala kanaler kan du göra en kanalsökning. För att göra en kanalsökning kan du leta efter en hem, meny eller en hus-symbol på din TV-fjärrkontroll. Knappen kan se lite olika ut beroende på vilken fjärrkontroll du har. Om du hittat något av dom här tre valen öppnas en meny där du oftast klickar på installation, inställningar eller en kugghjulssymbol.

I nästa steg letar du efter orden: kanal, channel, alternativt en symbol som kan se ut som en parabol-antenn. Därefter letar du efter en funktion där du kan ändra från analog till digital sändning. Eftersom tv-apparater fungerar olika, beroende på tillverkare eller modell, kan din tv fungera annorlunda. Därför är det bra att titta i bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare om du är osäker på hur du gör en kanalsökning.

För att få in rätt lokala kanaler och nyheter kan du behöva ett nätverks-ID för just din ort.

Kolla att din tv-modell kan visa digital-tv
Nästan alla modernare tv-modeller (från ca 2008) har en inbyggd DVB-C-tuner och kan visa digital-tv.
Säkerställ att din tv kan visa digital-tv. Läs annars i bruksanvisningen till din tv, eller kontakta din tv-tillverkare.

Har du en äldre tv?
Har du en äldre tv kan du behöva byta till en nyare modell eller komplettera din tv med en digitalbox. Digitalboxen kopplar du enkelt in till din tv. Behöver du en ny box hänvisar vi dig att kontakta vår Kundservice eller din lokala tv-handlare.

Läs mer om digitaliseringen här.

Efter den 8 september visas inte längre den rullande informationstexten på de analoga tv-kanalerna. Istället spelar vi upp en informationsfilm, som kommer visas fram till den 6:e oktober och därefter visas en svart bild i tv-rutan.

Du ser bara Com Hems informationsfilm med Mia på tv om du fortfarande tittar på en före detta analog kanal. Informationsfilmen visas fram till den 6:e oktober, därefter visas svart bild i tv-rutan.

Flera tv-apparater (bland annat vissa Samsung) ändrar tillbaka till analoga kanaler om man startar tv:n genom att trycka på en siffra. Om du istället startar tv:n med AV/PÅ-knappen på fjärrkontrollen ändras inte inställningarna tillbaka.

Om dina digitala kanaler har försvunnit så löser du det i de flesta fall genom att byta källa till digitalt. Eftersom tv-apparater fungerar olika är det bra att titta i bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare om du är osäker.

Det beror på om din tv har en inbyggd DVB-C-tuner. De flesta tv-apparater från ca 2008 och framåt har det och kan visa digital-tv. Är du osäker om din tv klarar av digitala sändningar kan du kolla i manualen till din tv eller kontrollera här. Du behöver veta modellbeteckningen på din tv.

Om du har en äldre tv eller en så kallad tjock-tv som inte klarar av digitala sändningar kan du behöva byta till en nyare modell eller komplettera din tv med en digitalbox. Digitalboxen kopplar du enkelt in till din tv.

Behöver du en ny box hänvisar vi dig att kontakta vår Kundservice eller din lokala tv-handlare.

Du behöver inte något programkort för att se Com Hems digitala grundutbud. Du behöver bara en DVB-C kompatibel digitalbox eller en tv med DVB-C tuner, de flesta tv-apparater från omkring 2008 och framåt har det.

Är du osäker om din tv kan visa digital-tv kan du kontrollera det här eller kolla i manualen till din tv:n.

Om digitalboxen stöder DVB-C bör den fungera med den teknik vi använder. Se våra digitalboxar och tv-moduler här.

I menyn på din tv ska du ska välja Kabel (Cable) vid kanalsökningen. Tänk på att du även kan behöva välja Digital så att kanalsökningen görs digitalt och inte analogt.

Genom att välja Kabel (Cable) talar du om för din tv att kanalsökningen ska ske via DVB-C, det vill säga den teknik vi använder oss av.

För att göra en korrekt kanalsökning krävs att du väljer rätt Nätverks-ID/Nätnummer för din region. Du hittar ditt nätverks-ID här.

Värdena för frekvens och symbolhastighet behöver normalt inte ändras. Men om du behöver ställa in dem så är det dessa uppgifter du behöver ange:

 • Frekvens: 362 MHz alternativt 362 000 kHz
 • Symbolhastighet: 6875 KS/s

Flera tv-apparater (bland annat vissa Samsung) ändrar tillbaka till analog-tv om man startar tv:n genom att trycka på en siffra. Om du istället startar tv:n med AV/PÅ-knappen på fjärrkontrollen ändras inte inställningarna tillbaka.

Om dina digitala kanaler har försvunnit så löser du det i de flesta fall genom att byta källa till digitalt.

Eftersom tv-apparater fungerar olika är det bra att titta i bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare om du är osäker.

Du hittar kanalplatser till våra digitala kanaler här.

För kanaler som ingår i Grundutbudet notera att många ligger i nummerordning men;

 • ATG Live ligger på plats 18
 • Kunskapskanalen på plats 125
 • SVT Barn och SVT24 på plats 153
 • Lokal TV (oftast kallad Öppna kanalen) på plats 450

TIPS! Vanligtvis kan du stega upp eller ner på fjärrkontroller eller skriva in kanalnumret direkt.

Samtliga analoga tv-kanaler har utgått den 8 september. Vårt digitala abonnemangsfria grundutbud når hela 1,6 miljoner svenska hushåll och består av tv-kanaler från en mängd olika leverantörer. Vårt mål är att ha en bred samling kanaler med stor tittarandel.

Kanalutbudet är beroende av avtal med olika leverantörer, därför kan ditt nya utbud se annorlunda ut än tidigare. För att se exakt vilka tv-kanaler som ingår i ditt digitala grundutbud, inklusive eventuell lokal-tv och grannlandskanal, söker du enkelt på din adress här.

Får du inte in till exempel TV3, Kanal5, TV8, Kanal 9, Kanal 11 och ATG Live men kan se SVT1, SVT2, TV4, TV6 så beror det troligtvis på att din tv bara får in kanaler som sänds via marknätet, vilket är färre kanaler än vårt utbud.

Försök med följande åtgärder:

 1. Kontrollera att din antennkabel är korrekt ansluten till vägguttaget och att antennkabeln inte är skadad eller gammal.
 2. Ställ in din tv-apparat för att visa Kabel, Cable eller DVB-C. Eftersom tv-apparater fungerar olika är det bra att titta i bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare om du är osäker.
 3. Får du nu in Com Hem-kanalen, som vanligtvis ligger på kanalplats 777 är din tv-apparat rätt inställd.
  Fungerar fortfarande inte till exempel TV3, Kanal5, TV8, Kanal 9, Kanal 11 eller ATG Live så ring vår Kundservice på telefonnummer 90 222.

De digitala tv-signalerna kommer från samma tv-uttag som den analoga signalen kom ifrån.

Du behöver alltså inte koppla om något i tv-uttaget utan så länge antennkabeln är i gott skick och inkopplad till det uttag som är märkt "TV" i de 3-hål i väggen som finns i de flesta Com Hem-hus så fungerar även de digitala signalerna.

Ja, mot en kostnad av 399 kr (inklusive moms och resa efter RUT-avdrag) kan du beställa ett hembesök från företaget Hemfixare. De kan hjälpa dig att ändra till digital-tv om du har en modern tv (från ca 2008).

Boka ett hembesök här

Vill du veta mer om hur Hemfixare tar ansvar för att hembesöket sker på ett säkert sätt med anledning av coronaviruset (covid-19) finns mer information på deras hemsida.

Om du inte har fått svar på dina frågor efter att ha besökt den här sidan, kan du ringa oss på nummer 90 222. För frågor om din tv hänvisar vi till bruksanvisningen eller din tv-tillverkare.

Text-tv finns kvar som tidigare. Samma text-tv som du fick tillgång till analogt får du även tillgång till med digital-tv.

Har du bytt tv eller skaffat en ny digitalbox kan du behöva titta i bruksanvisningen till din tv eller digitalbox hur du väljer Text-tv.

När våra sändningar blev helt digitala utgick den analoga FM-radion via uttaget. Om det är svårt att få in FM-radio i ditt hem rekommenderar vi att ta in kanalerna via webben. Vill du fortsätta att få in radiosignalerna analogt kan du använda en antenn som du sätter utomhus.

Det finns mängder av olika kablar på marknaden, med både hög och låg kvalitet. Kablars kvalitet kan även försämrats över tid. Vid störningar, blockbildningar eller fryst bild på en eller flera tv-kanaler så rekommenderar vi därför att du köper en av de kablar vi kvalitetssäkrat, som vi återförsäljer till självkostnadsspris.

Här kan du beställa en ny antennkabel från 129 kr (inklusive moms, frakt, och fakturaavgift). Alla våra kablar har testats för att överföra digitala signaler på bästa sätt.

Om du upplever störningar, blockbildningar eller fryst bild på en eller flera tv-kanaler så beror det med största sannolikhet på att din antennkabel är gammal. Med digitala sändningar blir kvaliteten i ljud och bild bättre, vilket också ställer högre krav på din antennkabel.

Här kan du beställa en ny antennkabel från 129 kr (inklusive moms, frakt, och fakturaavgift). Alla våra kablar har testats för att överföra digitala signaler på bästa sätt.

Har du en annan fråga?