Anslut trådlöst med WiFi

Att koppla upp din mobila enhet (till exempel mobil, surfplatta eller dator) till ett trådlöst nätverk är en bra idé om du vill spara mobildata och i många fall öka din surfhastighet. Att koppla upp dig är enkelt!

Här hjälper vi dig aktivera ditt trådlösa nätverk, vill du ha fler tips kring hur du förbättrar din surfupplevelse kan du besöka vår Bredbandsskola

1. Aktivera trådlös funktion

Innan du kopplar upp din enhet kontrollerar du att det trådlösa nätverket är aktiverat på din router. Om det är första gången du ska använda ditt trådlösa nätverk kan du ta hjälp av snabbguiden för just din router. Den trådlösa funktionen är aktiverad när du får din router, men med hjälp av snabbguiden och bilderna nedan kan du försäkra dig om att så är fallet.

Exempel Compal-router
compal-ch7486e-wifi-aktiverat-data

Exempel Netgear-router
netgear-cg3700-wifi-aktiverat-data

Din utrustning

Om du är osäker på vilken utrustning du har kan du logga in på Mina sidor. Där hittar du information för och om just din router.

2. Ange nätverksnamn och lösenord

För att ansluta dig behöver du känna till namnet på det trådlösa nätverket (SSID) samt dess lösenord (WPA-key alternativt Encryption Key). På utrustning från Com Hem hittar du dessa uppgifter tydligt utmärkta på under- eller baksidan av din router.

ssid-och-wpa-key-data

3. Anslut din mobil, surfplatta och dator

Vi har här valt ut de vanligaste operativsystemen och beskrivit hur du kopplar upp dig med ett antal enheter. Om du inte hittar den enhet du vill ansluta eller om du stöter på problem kan du självklart vända dig till vår Kundservice, så hjälper vi dig.

iPhone och iPad

1. Tryck på "Inställningar", välj sedan "WiFi" och aktivera WiFi genom att dra reglaget till läge "1".
  2. En lista med trådlösa nätverk visas. Markera ditt modems trådlösa nätverk.
  3. Nätverket heter ComHemXXXXXX, där XXXXXX är ditt modems unika namn. Du hittar det trådlösa nätverkets namn i rutan "Trådlöst nätverk (SSID)" på etiketten under modemets fot (Är din telefon eller surfplatta förberedd för trådlösa nätverk på 5 GHz kommer du att se två stycken med ditt dator-SSID i listan, det som slutar på "-5G" är det på 5GHz. Observera att nätverk på 5 GHz har bättre hastighet men kan ha sämre räckvidd). Anslut genom att klicka på nätverket.
  4. Ange lösenord trådlöst nätverk (WPA-KEY) i den ruta som dyker upp. Du hittar den på samma etikett som för nätverkets namn.
  5. Du är nu ansluten och kan surfa trådlöst.

Android

1. Tryck på "Inställningar", välj sedan "Trådlöst och nätverk" och sedan "WiFi" där du aktiverar WiFi genom att dra i ett reglage eller bocka i en ruta (menyer och namn kan variera mellan tillverkare och modell).

2. En lista med trådlösa nätverk visas. Markera ditt modems trådlösa nätverk. Nätverket heter ComHemXXXXXX, där XXXXXX är ditt modems unika namn. Du hittar det trådlösa nätverkets namn i rutan "Trådlöst nätverk (SSID)" på etiketten under modemets fot (Är din telefon eller surfplatta förberedd för trådlösa nätverk på 5 GHz kommer du att se två stycken med ditt dator-SSID i listan, det som slutar på "-5G" är det på 5GHz. Observera att nätverk på 5 GHz har bättre hastighet men kan ha sämre räckvidd). Anslut genom att klicka på nätverket.

3. Ange lösenord trådlöst nätverk (WPA-KEY) i den ruta som dyker upp. Du hittar den på samma etikett som för nätverkets namn.

4. Du är nu ansluten och kan surfa trådlöst.

Windows Mobile

1. Gå till "Applistan" och tryck på "Inställningar", välj sedan "Trådlöst nätverk" och aktivera sedan WiFi genom att dra i ett reglage så att det står "På" (menyer och namn kan variera mellan tillverkare och modell).

2. En lista med trådlösa nätverk visas. Markera ditt modems trådlösa nätverk.

3. Nätverket heter ComHemXXXXXX, där XXXXXX är ditt modems unika namn. Du hittar det trådlösa nätverkets namn i rutan "Trådlöst nätverk (SSID)" på etiketten under modemets fot (Är din telefon eller surfplatta förberedd för trådlösa nätverk på 5 GHz kommer du att se två stycken med ditt dator-SSID i listan, det som slutar på "-5G" är det på 5GHz. Observera att nätverk på 5 GHz har bättre hastighet men kan ha sämre räckvidd). Anslut genom att klicka på nätverket.

4. Ange lösenord trådlöst nätverk (WPA-KEY) i den ruta som dyker upp. Du hittar den på samma etikett som för nätverkets namn.

5. Du är nu ansluten och kan surfa trådlöst.

Mac OS X

1. Klicka på Airport-symbolen i skärmens övre högra hörn för att visa tillgängliga trådlösa nätverk.

2. Markera ditt modems trådlösa nätverk. Nätverket heter ComHemXXXXXX, där XXXXXX är ditt modems unika namn. Du hittar det trådlösa nätverkets namn i rutan "Trådlöst nätverk (SSID)" på etiketten under modemets fot (Är din telefon eller surfplatta förberedd för trådlösa nätverk på 5 GHz kommer du att se två stycken med ditt dator-SSID i listan, det som slutar på "-5G" är det på 5GHz. Observera att nätverk på 5 GHz har bättre hastighet men kan ha sämre räckvidd). Anslut genom att klicka.

3. Ange lösenord trådlöst nätverk (WPA-KEY) i den ruta som dyker upp. Du hittar den på samma etikett som för nätverkets namn.

4. Du är nu ansluten och kan surfa trådlöst.

Om du är nyfiken på hur bredband fungerar, vad olika saker betyder och vill veta vad du behöver för hastighet på din uppkoppling - besök Bredbandsskolan och bli klokare!