Hur kan jag agera mot skräppost och spam?

Skräppost, eller spam som det även kallas, är ett problem för de flesta av oss som använder e-post. Med spam menas alla e-postmeddelanden som fyller upp inkorgen mot din vilja. Det handlar oftast om reklamutskick och liknande.

Hur har de fått tag på min e-postadress?

De personer som skickar spam använder sig av ett flertal olika metoder för att komma över aktiva e-postadresser. De vanligaste är dessa:

  • Om du anmäler dig till en mailinglista eller nyhetsbrev kan det hända att oseriösa företag helt enkelt säljer din e-postadress vidare.

  • E-postadresser kan hämtas från webbsidor, nyhetsgrupper och webbforum. Det finns program som automatiskt dammsuger nätet i jakt på e-postadresser för att kunna skicka ut spam.

  • Det händer också att de slumpmässigt gissar sig till e-postadresser eftersom de ofta består av förnamn efternamn.

  • E-postadresser kan också plockas ur innehållet i andra e-postmeddelanden som skickats till dig, framför allt från kedjebrev.

Hur undviker jag att få spam?

För att undvika och minimera risken att få spam bör du vara noggrann med vart du lämnar ut din e-postadress. Idag är det vanligt att du har två e-postadresser. En adress för din vanliga e-post och som du endast ger till de personer och företag som du litar på. Du har sedan en till e-postadress som du använder när du är mer osäker. Till exempel när du registrerar dig på mailinglistor, nyhetsbrev och webbforum.

Com Hem lämnar aldrig ut din e-postadress till tredje part.

Com Hem har ett skräppostfilter/spamfilter som gör viss kontroll på inkommande e-post. För att få ett fullgott skydd rekommenderar vi att du kompletterar med ett eget spamskydd, Trygg Surf som även skyddar mot andra intrång, virus och trojaner.

Com Hem har rätt att ta bort inkommande, samt utgående e-post utan att notifiera avsändaren eller mottagaren i följande fall:

  • En eller fler bifogade filer innehållande virus, spionprogram eller annan skadlig data.

  • Com Hems skräppostfilter klassar ett e-postmeddelande som spam eller massutskick.

  • E-post som kommer från en känd server, program eller virus som genererar skräppost.

  • Studsande e-post med ämne MAILER-DAEMON som spåras till internetoperatörer eller e-postoperatörer som inte accepterar inkommande e-post sänt med program/virus.

Com Hem kan aldrig garantera att e-post innehållande virus eller annan skadlig data inte levereras till slutkund.

Com Hem kan aldrig garantera att de automatiska spam-filtren inte filtrerar bort personligt e-postmeddelande.

Samtlig inkommande och utgående e-postmeddelanden kommer att passera ett antivirus- och skräppostfilter, där innehåll och samtliga bifogade filer genomsöks automatiskt. Com Hem gör ingen manuell granskning av passerande e-post.