Mer om WiFi-standarder

Det är inte alltid så enkelt med WiFi eller trådlösa nätverk och bredbandshastigheter. Det finns många "sanningar" där ute och det är inte alltid lätt att förstå vad som gäller och vad som ger den bästa användarupplevelsen.

Trådlöst nätverk över 2.4GHz eller 5GHz

Trådlösa nätverk går på olika frekvensband, antingen via 2,4 eller 5 GHz. Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet. En del modernare routrar och enheter stödjer även 5 GHz-bandet. Vilket frekvensband som routern stödjer handlar om vilken standard routern tillhör. Här kan du läsa mer om hur du ansluter till de olika frekvensbanden.

Skillnader i standarderna 802.11b/g/n/ac

Allt eftersom de trådlösa nätverken förbättras så tillkommer nya standarder. En tidig standard var 802.11b som möjliggjorde 11Mbit/s, därefter kom 802.11g med 54Mbit/s och sedan vidare till 802.11n med teoretiska hastigheter på 600 Mbit/s. Den senaste tekniken är nu 802.11ac som möjliggör över 1 Gbit/s trådlöst. Men tänk på att dessa hastigheter är teoretiska, och är svåra att uppnå i praktiken.

Varför har modem/routrar stöd för alla dessa olika versioner av trådlösa nätverk?

När en ny standard för trådlösa nätverk tillkommer så måste även de enheter som ska ansluta få stöd för denna. Det finns fortfarande många enheter med stöd för äldre versioner och även dessa måste kunna ansluta. De allra flesta modem och routrar med trådlösa nätverk har stöd från 802.11b och senare just av den anledningen. De är alltså ‘bakåtkompatibla’.

Måste jag kunna allt detta för att surfa trådlöst?

Nej, tack och lov sköter det här sig själv automatiskt i bakgrunden. Men om du skulle uppleva problem med ditt trådlösa surfande kan det dock vara bra att känna till hur det fungerar och vad du kan göra för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att det ska fungera.

Läs gärna våra smarta tips i Bredbandsskolan för att optimera ditt trådlösa surfande.