Surfa tryggt på dator, mobil och surfplatta

Det är viktigt att du känner dig trygg när du surfar på nätet, gör bankärenden, laddar ner filer och tar emot e-postmeddelanden. Du bör alltid skydda din dator och dina personliga uppgifter med ett bra virusskydd och en brandvägg. Utöver det finns ett antal andra funktioner som ger dig och din familj tryggare surf. Till exempel spärrar som hindrar barn från att se olämpligt innehåll på nätet och bankskydd för säkra bankärenden genom din internetbank.

image-2

Trygg Surf på alla uppkopplade enheter

Vårt säkerhetspaket Trygg Surf ger dig ett heltäckande skydd till alla enheter ni använder i familjen, oavsett om det är en dator, mobil eller surfplatta. Du kan nu känna dig extra trygg när du eller din familj surfar på nätet eller gör bankärenden. Trygg Surf skyddar som standard upp till fem enheter men du kan så klart lägga till ännu fler enheter i efterhand!

Mer om Trygg Surf, hur du installerar och kommer igång.

Våra råd och tips kring internetsäkerhet:

1. Ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn
    Antivirusprogrammet letar efter virus bland de filer som kommer till din dator. Brandväggen granskar elektronisk trafik till och från datorn och informerar användaren om något strider mot de inställningar som gjorts.
  2. Uppdatera ditt operativsystem och din webbläsare regelbundet
    Ditt operativsystem och din webbläsare, det vill säga de program som gör det möjligt för dig att surfa på internet, bör ha de senaste säkerhets uppdateringarna installerade. Det blir allt vanligare att systemen och programmen har funktioner för automatisk uppdatering genom uppkoppling till leverantörens webbplats men det är ändå bra att aktivt välja säkerhetsnivå i webbläsaren.
  3. Ta regelbundet säkerhetskopior av viktig information
    För att datorn snabbt ska kunna återskapa information som kan ha förlorats, bör du regelbundet ta kopior av viktiga fi ler. Annars kan ett virus eller något annat intrång orsaka stor skada. Med tillvalstjänsten Spara Smart 10 GB/50GB/100 GB tryggar du dina foton och filer med automatiska backups.
  4. Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter
    Tänk dig för innan du lämnar ut uppgifter om dig själv på internet. Om en webbplats eller ett e-post-meddelande kräver mycket information är det bra att tänka sig för. Kom till exempel ihåg att en riktig bank aldrig begär in känslig information via e-post, webbsidor eller telefon.
  5. Undvik skräppost (spam) – använd flera e-postadresser
    För att undvika att bli översvämmad av skräppost, eller så kallad spam, kan du skaffa dig en särskild e-postadress som du bara använder när du handlar, chattar eller deltar i forum. Får du ändå för många oönskade mail kan det vara idé att skaffa ett skräppostfilter. Med Trygg Surf får du ett bra skydd mot skräppost. Kom också ihåg att aldrig öppna eller svara på skräppost.
  6. Var vaksam mot bifogade filer i e-post
    Öppna inte bifogade fi ler i din e-post om du inte vet vad de innehåller och
    ladda aldrig ner program eller fi ler som du inte känner igen. Var även skeptisk
    mot program som kommer via e-post eller erbjuds på till exempel en chat.
  7. Var uppmärksam på spionprogram – kontrollera regelbundet datorn
    Så kallade Spyware är inget annat än spionprogram som försöker samla
    information om dig och dina vanor. Programmet laddas oftast ned
    tillsammans med något annat program, utan att det märks. Informationen
    skickas sedan till externa mottagare och används för att t ex skicka
    skräppost till dig. Du skyddar dig enklast och bäst mot spionprogrammen
    med Trygg Surf.