Rätt utrustning för ditt bredband

För att kunna använda hela kapaciteten i bredbandet krävs att din dator och modem/router uppfyller vissa krav. Vi rekommenderar även att du använder en nätverkskabel mellan din router och din dator för att kunna ta till vara de högsta hastigheterna.

Kontrollera standard för routern

Våra senaste routrar innehåller standarden 802.11ac, vilket är uppföljaren till den så kallade n-standarden. Med den kan du surfa trådlöst i riktigt höga hastigheter. Hur snabbt beror på flera olika faktorer, till exempel vilken enhet du kopplar mot routern. Alla enheter (till exempel bärbar dator eller surfplatta) måste stödja ac-standarden för att uppnå höga hastigheter. Uppfyller enheten standarden bör du kunna surfa trådlöst i 200-300 Mbit/s, ibland ännu snabbare.

Om du är osäker på vilket modem/router du har kan du logga in på Mina sidor och kontrollera under bredbandssidan. Där hittar du information för just din utrustning.

Kan min dator använda den hastighet jag betalar för?

För att kunna använda hela kapaciteten krävs att din dator har ett nätverkskort som klarar av hastigheten. I moderna datorer sitter oftast ett nätverkskort som klarar 1000 Mbit/s (1Gbit/s) men det finns fortfarande en hel del datorer vars nätverkskort enbart klarar av 100 Mbit/s. Då kommer din dator ej att kunna dra nytta av högre hastighet.

Kontrollera även att drivrutinerna till ditt nätverkskort är uppdaterade. Vi rekommenderar att du har en dator med minst 4 GB RAM samt en modern processor.

Vi rekommenderar alltid att du använder en nätverkskabel mellan din router och din dator för att kunna ta till vara de högsta hastigheterna.

Du kan läsa mer om bredbandshastigheter i vår Bredbandsskola.

Systemkrav för 500 och 1000 Mbit/s

Det är endast på FiberLAN (vad är det?) som vi kan erbjuda bredbandstjänster med nedladdningshastigheter upp till 1000 Mbit/s.

• Operativsystem: Windows 8, Windows 7 eller Mac OS X
  • Webbläsare: Den senaste versionen av Firefox, Chrome, Internet Explorer eller Safari
  • RAM-minne: 4 GB
  • Processor: 2,4 Ghz eller bättre
  • Nätverkskort: Gigabit Ethernet (Ethernet 1000 Mbps) med senaste drivrutiner samt en CAT5e nätverkskabel.

Vi lämnar bara Hastighetsgaranti på trådad anslutning till din router/modem, men vi arbetar ständigt för att erbjuda en allt bättre bredbandshastighet även trådlöst.
Observera att vissa äldre hårddiskar ej klarar av att skriva i hastigheter upp till 1000Mbit/s, då kan det vara bra att införskaffa en SSD-hårddisk.

Systemkrav för 100 och 250 Mbit/s

• Operativsystem: Windows 8, Windows 7 eller Mac OS X

• Webbläsare: Den senaste versionen av Firefox, Chrome, Internet Explorer eller Safari

• RAM-minne: 2 GB

• Processor: 2,4 Ghz eller bättre

• Nätverkskort: Gigabit Ethernet (Ethernet 1000 Mbps) med senaste drivrutiner samt en CAT5e nätverkskabel.

Vi lämnar bara Hastighetsgaranti på trådad anslutning till din router/modem, men vi arbetar ständigt för att erbjuda en allt bättre bredbandshastighet även trådlöst.

Systemkrav för 50 Mbit/s

• Operativsystem: Windows 8, Windows 7 eller Mac OS X
  • Webbläsare: Den senaste versionen av Firefox, Chrome, Internet Explorer eller Safari
  • RAM-minne: 2 GB
  • Processor: 2,4 Ghz eller bättre
  • Nätverkskort: Ethernet 100 Mbps med senaste drivrutiner.

Vi lämnar bara Hastighetsgaranti på trådad anslutning till din router/modem, men vi arbetar ständigt för att erbjuda en allt bättre bredbandshastighet även trådlöst.