Välj routerns frekvensband

Anslut din enhet till 2,4 GHz- eller 5 GHz-bandet

Om din enhet och router båda stödjer 2,4 GHz och 5 GHz kommer det komma upp två olika nätverksnamn (SSID) i nätverksmenyn när du loggar in trådlöst för första gången.

image-1

Du skiljer mellan närverksnamnen genom att det som stödjer 5 GHz slutar med 5G. Om din enhet saknar stöd för 5GHz ser du bara nätverksnamnet utan 5G. Läs mer om hur du kopplar upp din enhet till ett trådlöst nätverk här.

Val av lämplig frekvens

Trådlösa nätverk går på olika frekvensband, antingen via 2,4 eller 5 GHz. Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet. En del modernare routrar och enheter stödjer även 5 GHz-bandet. Vilket frekvensband som routern stödjer handlar om vilken standard routern tillhör. Routrar med standarden 802.11n ger teoretiska hastigheter upp till 600 Mbit/s och stödjer 5 GHz bandet. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa frekvensband för att förstå vad som kan förväntas av din trådlösa uppkoppling.

Com Hem erbjuder numera routrar som stödjer båda dessa frekvensband. Den stora skillnaden mellan dem är den trådlösa hastigheten och den trådlösa räckvidden. För att ta reda på vilka frekvensband din router eller modem stödjer kan du kontrollera här.

Skillnad mellan frekvensbanden

2,4 GHz är ett frekvensband som är mycket trafikerat. De flesta trådlösa nätverken ligger på detta frekvensband och det kan därför lättare bli störningar eftersom fler ska samsas om samma frekvenser. Eftersom nätverken kan störas ger det något lägre hastigheter än vad du kan förvänta dig av den trådlösa hastigheten på 5 GHz-bandet.

Med 5 GHz-bandet tillkommer fler kanaler vilket skapar utrymme för fler nätverk inom samma område. Det blir inte lika mycket trafik vilket gör att nätverken inte påverkar varandra på samma sätt. Färre routrar som stödjer 5 GHz samt att den högre frekvensen har lägre räckvidd gör att risken är mindre att påverkas av närliggande nätverk. Med 5 GHz-bandet kommer du därför oftast upp i högre hastigheter.

I regel kan vi därför säga att 2,4 GHz har bättre räckvidd men att 5 GHz ger högre hastigheter.

Optimera dina trådlösa anslutningar

Routrar som stödjer både 2,4 och 5 GHz kallas dual-band och ger det bästa av två världar och möjlighet till en optimal WiFi-upplevelse. Med dual-band har du möjlighet att dela upp nätverkstrafiken i hushållet efter användningsområde. Vid mer krävande aktiviteter på internet där högre hastigheter krävs, såsom vid filöverföringar och streaming av HD-film, kan du lägga nätverkstrafiken på 5 GHz-bandet. Vid mer normalanvändning som surf på internet kan du låta trafiken gå över 2,4 GHz-bandet.

Tänk på att koppla de enheter som inte behöver vara trådlösa direkt till routern med en nätverkskabel. Exempel på detta kan vara en spelkonsol, skrivare eller stationär dator. Kom ihåg att ju färre trådlösa enheter du använder desto mindre störningar kommer du uppleva.

Din utrustning

Om du är osäker på vilket modem du har kan du logga in på Mina sidor och kontrollera under bredbandssidan. Där hittar du information för just ditt modem.

Logga in

Läs gärna våra smarta tips i Bredbandsskolan för att optimera ditt trådlösa surfande.