Varför är mitt trådlösa nätverk långsamt?

Några orsaker till att din trådlösa uppkoppling är långsam kan vara hinder som väggar och liknande samt störningsskällor som arbetar på liknande frekvenser (främst andra nätverk, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och baby-monitorer).

Det kan även bero på att det trådlösa nätverkskortet i din dator kan ha en svag antenn eller en installerad programvara med drivrutiner som stör ditt nätverkskort. Förutom att prova med olika kanaler (genom att logga in på modemets webbgränssnitt) och se över vilka andra trådlösa nätverk som kan störa just ditt är det alltid en bra idé att prova att starta om modem/router/accesspunkt.

Trådlöst indelat i olika kategorier

Standarden IEEE 802.11 finns i flera versioner. Standarderna kallas a, b, g, n. Com Hems höghastighetsmodem Netgear CG3100 klarar till exempel 802.11b/g/n, vilket är de tre nyaste versionerna.

För att komma upp i hastigheterna som till exempel 802.11n (den senaste versionen som klarar de högsta hastigheterna) krävs att både modemet/routern/accesspunkten och nätverkskortet i din dator klarar av denna standard. Om nätverkskortet enbart klarar av en lägre standard så är det den standarden som bestämmer vilken maxhastighet du kan uppnå.

Stänga av WMM-stöd

Om du använder modemet Netgear CG3100 kan du prova att stänga av WMM-stöd. WMM är en funktion i modemet som gör att du kan prioritera trafik när du använder flera trådlösa enheter samtidigt. Vi har märkt att om du stänger av detta upplevs uppkopplingen som både snabbare och stabilare.

Det enda du behöver göra för att stänga av WMM är att först logga in i administrationsgränssnittet på ditt modem. Välj sedan Wi-Fi Multimedia i vänstermenyn och ändra WMM Support till Off. Klicka på Apply för att genomföra ändringen.

Vi har skrivit mer om detta i vår blogg.