Så ser du HDTV

HDTV är en förkortning för High Definition TV - högupplöst tv. En HDTV-sändning ger upp till fem gånger skarpare bild än vanlig digital tv-sändning. HDTV sänds alltid med digitalt ljud och i 16:9-format (widescreen).

Se vilka kanaler i Com Hems utbud som sänder i HD.

Kom igång med HDTV

För att kunna se HDTV från Com Hem behöver du:

För att dra full nytta av den höga bildkvaliteten bör din tv vara HD Ready-märkt. Du kan se kanalerna även utan HD ready-märkt tv, men med lägre bildkvalitet.

Upplösning på vår HDTV

Vi vidaresänder det format som programbolagen väljer. Com Hems HD-boxar klarar både 720p och 1080i. I dagsläget finns det ingen kanal i vårt utbud som sänder med upplösningen 1080p.

MPEG-2 och MPEG-4

Med HD-kanalernas intåg så ändrades den standard som tv-kanalerna hade för komprimering från MPEG-2 till MPEG-4. Rent praktiskt märker inte tv-tittaren någon skillnad men med MPEG-4 komprimeras bilden hårdare vilket gör det möjligt att sända fler tv-kanaler på samma utrymme utan att ge avkall på vare sig bild- eller ljudkvalitet.
Mer om MPEG-4

Pairing

Pairing innebär att serienumret på programkortet knyts till en digitalbox eller tv-modul för HD så att de kan användas tillsammans.
Du kan undersöka om din HD-utrustning har en aktiv pairing genom att ställa dig på SVT 1 HD (kanalplats 21). Om du får bild så har du en aktiv pairing. Om SVT 1 HD har svart bild eller felmeddelande "Ingen åtkomst" kan du ta kontakt med vår kundservice för att få utrustningen pairad (detta gäller endast om du har en digtalbox eller tv-modul för HD)
Mer om pairing