Utrustning i bostaden (FiberLAN)

Den utrustning som finns installerad i bostaden kan variera beroende på var du bor. Vi listar här den utrustning du bör känna till för att kunna administrera och koppla in dina tjänster.

Har du frågor om hur du kommer igång med dina tjänster kan du antingen följa någon av våra guider eller kontakta Kundservice.

Din utrustning

Om du är osäker på vilken utrustning du har kan du logga in på Mina sidor och kontrollera under bredband- och tv-sidan. Där hittar du information för just din utrustning.

Mediaskåp

Nybyggda fastigheter får ett Mediaskåp installerat i bostaden som innehåller all utrustning som behövs för att dina tjänster ska fungera. Var mediaskåpet är placerad varierar beroende på var du bor. Mediaskåpet sitter vanligtvis vid ingången till bostaden, ovanför entrédörren eller i ett förråd i din bostad. Äldre fastigheter kan sakna ett mediaskåp.

Mediaskåpet innehåller ett centralt datauttag (RJ45), en kopplingspanel, eventuellt en mediaomvandlare och en router eller telefoniadapter.

Mediaomvandlare

Mediaomvandlare (även kallad Mediabox) varierar i utseende och fabrikat. Med hjälp av mediaboxen styr du vilket data-uttag (RJ45) i bostaden som ska användas.

Lista med fabrikat av Mediaomvandlare

• Raycore
  • Inteno
  • D-Link
  • Allied Telesis
  • CTS
  • Innbox
  • PacketFront

Trådlös router

Vid beställning av Bredband och/eller Telefoni tillhandahåller Com Hem en trådlös router som företrädesvis placeras i mediaskåpet. Denna router innehåller även en Telefoniadapter och WiFi, för trådlös uppkoppling. Du hittar manualer och installationsguider för routern under Utrustning.

Olika sätt att koppla in routern

• Direkt till Mediaomvandlaren
  • Direkt till det centrala datauttaget
  • Något av de uttag du har i bostaden

Kopplingspanel

Med hjälp av kopplingspanelen (även kallad patchpanel) i mediaskåpet styr du vilket data-uttag i bostaden som ska användas. Kopplingspanelen har ett flertal nätverksingångar som är numrerade. Varje numrerad ingång är kopplad till ett data-uttag (RJ45) med samma nummer placerad i något rum någonstans i bostaden.

Data-uttag

Runt om i din bostad finns ett antal data-uttag placerade. Det är till dessa uttag du kopplar in din dator eller digitalbox för tv. Det nummer som står på data-uttaget sitter kopplat till ingången på kopplingspanelen med samma nummer.

Telefoniadapter

Använder du vår telefonitjänst kan du även ha en telefoniadapter i anslutning till mediaskåpet. Denna ska antingen vara direkt kopplad till Mediamvandlaren eller via något av data-uttagen i bostaden som i sin tur ska vara kopplad till telefoniutgången på Mediaomvandlaren.