Så ser du HDTV

HDTV är en förkortning för High Definition TV - högupplöst tv. En HDTV-sändning ger upp till fem gånger skarpare bild än vanlig digital tv-sändning. HDTV sänds alltid med digitalt ljud och i 16:9-format (widescreen).

Kom igång med HDTV

Alla kanaler sänder inte i HD-kvalitet. I vår kanalöversikt kan du se om kanalen du vill se sänder i HD eller inte.

Kanalöversikt

För att kunna se HDTV från Com Hem behöver du:

  • Ett Com Hem-uttag som är uppgraderat för Bredband (gäller dig med FiberKoax)
  • Ett digital-tv-abonnemang hos oss
  • En TiVo- eller HDTV-box alternativt en tv med inbyggd box som klarar av HDTV (tv-modul för HD.) Din tv måste klara HDCP för att du ska kunna dra full nytta av din HDTV-box. Du får inte ut HDTV-kvalitet från boxen med komposit, S-video (SVHS) eller SCART. Com Hems HD-boxar är utrustade med HDMI-utgång
  • Din tv behöver ingång för DVI eller HDMI

För att dra full nytta av den höga bildkvaliteten bör din tv vara HD Ready-märkt. Du kan se kanalerna även utan HD ready-märkt tv, men med lägre bildkvalitet.

Upplösning på vår HDTV

Vi vidaresänder det format som programbolagen väljer. Com Hems HD-boxar klarar både 720p och 1080i. I dagsläget finns det ingen kanal i vårt utbud som sänder med upplösningen 1080p.

MPEG-2 och MPEG-4

Med HD-kanalernas intåg så ändrades den standard som tv-kanalerna hade för komprimering från MPEG-2 till MPEG-4. Rent praktiskt märker inte tv-tittaren någon skillnad men med MPEG-4 komprimeras bilden hårdare vilket gör det möjligt att sända fler tv-kanaler på samma utrymme utan att ge avkall på vare sig bild- eller ljudkvalitet.

Pairing

Pairing innebär att serienumret på programkortet knyts till en digitalbox eller tv-modul för HD så att de kan användas tillsammans.
Du kan undersöka om din HD-utrustning har en aktiv pairing genom att ställa dig på SVT 1 HD (kanalplats 21). Om du får bild så har du en aktiv pairing. Om SVT 1 HD har svart bild eller felmeddelande "Ingen åtkomst" kan du ta kontakt med vår Kundservice för att få utrustningen pairad (detta gäller endast om du har en digtalbox eller tv-modul för HD).

Frågor och svar

Har du en annan fråga?