Com Hem-kollen Gaming

Trots att onlinespelandet är utbrett i Sverige, vet många inte vad det handlar om. Vi har undersökt barns och vuxnas attityder och berättar vad vi vet – och vilka tips vi har.

Många föräldrar oroar sig över sina barns spelande. Därför har vi, tillsammans med Sifo, frågat totalt 1293 hushåll med barn om vad de tycker om onlinespelande, hur mycket tid de lägger på det och hur engagerade föräldrarna är i sina barns spelande. I Com Hem-kollen samlar vi våra insikter om den digitala livskvaliteten i Sverige. I just den här undersökningen har vi enbart fokuserat på attityder och inställningen till spelande online.

Upp till tio timmar är okej

Undersökningen visar bland annat att barnen vill att föräldrarna ska engagera sig mer, precis som de gör i andra aktiviteter. Den visar också att du som förälder inte behöver oroa dig särskilt mycket om ditt barn spelar upp till 10 timmar i veckan. Barn som spelar upp till 10 timmar varje vecka mår till och med bättre än de som inte spelar alls.

Om det spelas mer än så kan du behöva vara lite mer observant. Då är det bra om du har koll på hur barnets sociala relationer fungerar och hur skolarbetet går; hur det står till med den fysiska aktiviteten och om barnet mår bra i övrigt.

Sammanfattningsvis gäller att du som förälder bör

  • engagera dig
  • utgå från fakta
  • sätta gränser och
  • prata om spel och spelande med dina barn.

Läs hela rapporten för att ta del av alla insikter och få fler tips om hur du kan förhålla dig till onlinespelande i familjen. Vill du veta ännu mer om e-sport, kan du se vår film och träffa människor från hela den världen. Du kan också bli bättre på att förstå uttrycken som används inom gaming, med hjälp av vår ordlista.