Därför blir ditt tv-utbud helt digitalt

Snart får 1,6 miljoner svenska hushåll en smartare tv-upplevelse. När digitala sändningar ersätter de analoga blir både ljud- och bildkvalitet bättre.

– Nu ger vi också alla som är skrivna i ett Com Hem-hus streamingplattformen Comhem Play, så att tittarna kan ta med sig tittandet även utanför tv-soffan inom hela EU, säger Lars Ljunggren, produktchef för Fastighetsägartjänster Tele2/Com Hem.

Myrorna har äntligen slutit fred med varandra. Kriget mellan de svarta och vita prickarna på tv:n får sin definitiva upplösning nu i år, eftersom myrornas krig bara visas analogt.

Den 8 september blir hela Com Hems tv-utbud digitalt och alla analoga sändningar upphör. Om man redan tittar digitalt behöver man inte göra någonting alls, eftersom de digitala kanalerna redan finns i tv-uttaget. De som fortfarande tittar analogt behöver oftast bara ställa om tv:n till digitalt läge med några enkla knapptryck på fjärrkontrollen eller genom en ny kanalsökning.

Bättre ljud och bild

Att Com Hem väljer att göra förändringen just nu beror på några olika anledningar:

– Vi moderniserar vårt tv-erbjudande. Och genom att ta bort den analoga signalen och sända tv enbart digitalt förbättrar vi kvaliteten. Resultatet är en mycket starkare och bättre bild- och ljudupplevelse, säger Lars Ljunggren.

En annan nyhet i samband med digitaliseringen i höst är att Comhem Play blir tillgängligt för alla som bor i ett Com Hem-hus. Appen gör det möjligt för alla att ta del av tv-kanaler på vilken enhet man vill använda: tv, dator, paddan eller mobilen.

Fortsätta titta på resan

– Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för en modern och flexibel tv-upplevelse. Det är ett av skälen till att vi nu även lanserar bland annat Comhem Play för alla skrivna i Com Hem-hus med så kallat Grundutbud. Här kan man se många av sina favoritprogram – och ta med sig upplevelsen till sommarstugan och inom hela EU. Det här är en satsning på framtiden, summerar Lars Ljunggren på Com Hem.

I förlängningen frigörs också kapacitet i nätet och skapar ett snabbare bredband. Detta eftersom de analoga sändningarna tar upp emot sju gånger så mycket plats jämfört med dagens digitala sändningar. Kul kuriosa är att den här kvalitetssatsningen görs exakt 50 år efter att regeringen gav klartecken för att vi tittare skulle få ta del av sex timmar färgsändningar i veckan. Utvecklingen går framåt.


Om tv-digitalisering

Den 8 september blir Com Hems tv-sändningar helt digitala. De digitala sändningarna kommer från samma tv-uttag i väggen som de analoga. Om du i mitten av augusti ser en rullande informationstext i tv-rutan tittar du analogt och behöver ändra till digitalt. Syns inte texten tittar du redan på digital-tv. Moderna tv-apparater kan visa digital-tv, men har du en gammal tv eller en tjock-tv bör du skaffa en digitalbox eller en nyare tv med bättre standard.

Ändra till digital-tv här