TV-profilen Pia Johansson: ”Lika enkelt som att steka pannkakor”

Com Hem går snart över till helt digitala sändningar. För att det ska fungera krävs några enkla knapptryck på tv:ns fjärrkontroll.

– Det kanske låter tekniskt och tråkigt, men är egentligen väldigt enkelt, säger skådespelaren Pia Johansson i informationsfilmerna från Com Hem.

Den omtyckta svenska skådespelaren, hyllad för sina många roller på Stockholms stadsteater och som en av de sylvassa snabbpratarna i På minuten och Parlamentet, har spelat in informationsfilmer för Com Hem.

Anledningen är enkel: att berätta om omställningen från analog till digital tv för Com Hems 1,6 miljoner svenska hushåll.

I en undersökning som Com Hem gjorde tillsammans med Demoskop, svarade svenskar över 50 år på frågan om de någon gång har ändrat sina kanalinställningar eller liknande på sina tv-apparater. Två av tre svarade ja. För att nå den tredjedel som är lite osäker på hur man gör, tog Com Hem hjälp av tv-profilen Pia Johansson. I några korta filmer visar hon hur enkelt det är och berättar hur man ska gå till väga om man behöver mer information.

– Jag är ju en av alla de tittare som faktiskt inte visste om jag tittade på tv analogt eller digitalt. Men instruktionerna för att ställa om sin tv är ju busenkla, säger hon.

Om du får upp en rullande informationstext på din tv i augusti tittar du analogt och behöver byta till digitalt. Försvinner texten har du lyckats byta till digital-tv.

Så här enkelt ändrar du:

  1. Byt källa på din tv. Hitta rätt knapp på din fjärrkontroll och tryck, ibland flera gånger, för att byta till rätt källa. Knappen kan se olika ut beroende på tv-modell, men ofta står det ”Source”, ”Input” eller ”AV”. Hjälper inte det så:

  2. Gör en kanalsökning. Det finns många olika tv-modeller, så titta i bruksanvisningen till just din tv. Hjälper inte det heller så:

  3. Kolla din tv-modell. De flesta moderna tv-apparater kan visa digital-tv. Du kan säkerställa att din tv kan visa digital-tv här.

  4. Har du en äldre tv? Har du en gammal tv eller en tjock-tv kan du skaffa en digitalbox eller ännu hellre en nyare tv. Det bästa med en nyare tv som klarar digital-tv (med DVB-C) är att du får bättre bild- och ljudkvalitet, den håller i många fler år och så slipper du fler fjärrkontroller och kablar.

Fördelarna med att gå över till digital-tv är flera. Förutom att både bild- och ljudupplevelsen blir betydligt bättre kan alla som är skrivna i ett Com Hem-hus ladda ner streamingtjänsten Com Hem Play. På så sätt kan man ta med sig sina favoritprogram och titta online på vilken teknisk enhet man vill – både i sommarstugan och inom hela EU.


Om tv-digitalisering

Den 8 september blir Com Hems tv-sändningar helt digitala. De digitala sändningarna kommer från samma tv-uttag i väggen som de analoga. Om du i mitten av augusti ser en rullande informationstext i tv-rutan tittar du analogt och behöver ändra till digitalt. Syns inte texten tittar du redan på digital-tv. Moderna tv-apparater kan visa digital-tv, men har du en gammal tv eller en tjock-tv bör du skaffa en digitalbox eller en nyare tv med bättre standard.

Läs mer om Com Hems tv-digitalisering och hur du ändrar till digital-tv