Vi firar internationella kvinnodagen

Den 8 mars firar vi Internationella kvinnodagen genom att samla ett antal filmer med kvinnliga huvudrollsinnehavare för dig att hyra. Du hittar dem under rubriken "Internationella kvinnodagen 2019" i Filmbutiken.

Det finns många sätt att uppmärksamma den 8 mars och ett är att låta sig inspireras av olika kvinnliga förebilder. Många porträtt i filmerna vi har valt ut är baserade på verkliga personer och händelser i historien, andra är bara väldigt bra filmer med starka kvinnor i stora roller.

Några filmer vi rekommenderar

Unga Astrid

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

A star is born

Vi får möta den erfarna musikern Jackson Maine som blir hopplöst förälskad i Ally. Ally har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack, som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart, håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

London, 1946. Författaren Juliet får ett brev skickat från den nazi-ockuperade ön Guernsey. Hon bestämmer sig för att besöka ön och möter där de excentriska medlemmarna i Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, inklusive Dawsey, mannen som skrivit brevet. Juliet blir alltmer fäst vid ön, bokklubben och Dawsey, vilket kommer att förändra hennes liv för alltid.

Mamma Mia: Here we go again

Mamma Mia! Here We Go Again tar oss tillbaka till den grekiska pärlan Kalokairi, för att berätta historien om hur allt blev som det blev, med helt ny originalmusik baserad på ABBAs låtskatt. Fem år efter händelserna i Mamma Mia! förbereder Sophie för återinvigningen av Hotell Bella Donna, och får reda på mer om sin mammas förflutna.

Ocean’s 8

Danny Oceans syster Debbie släpps ur fängelset men det tar inte lång tid innan hon planerar nästa stora kupp. Hon samlar ett team av begåvade kvinnliga brottslingar inför stöten på årets största tillställning, Met-galan i New York, då alla kändisar är utsmyckade med dyra juveler. Bytet är blygsamma 150 miljoner dollar i diamanter som kommer hänga kring halsen på skådespelerskan Daphne Kluger. Planen är idiotsäker, men allt behöver gå felfritt om gänget ska lyckas komma undan med blinget. Allt inför öppen ridå.

Fler filmer

Det finns många fler att välja på i kategorin "Internationella kvinnodagen 2019", som endast innehåller filmer med starka kvinnliga karaktärer.

Klarar filmen Bechdel-testet?

En indikator på om de kvinnliga karaktärerna i en film är aktiva deltagare i handlingen (eller om de bara agerar som stöd för männen) är om filmen klarar Bechdel-testet. För att klara testet så ska en film, något förenklat, ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer, som pratar med varandra om något annat än män.

Namnet på testet kommer från den amerikanska serietecknaren Alison Bechdel, som i en serie kallade det för Mo Movie Measure, efter seriens huvudperson Mo.

Testets ursprungliga användning är inom filmbranschen, men det används även ibland på litteratur. Det finns ett flertal liknande tester för andra ändamål, exempelvis Russotestet, för representation av HBTQ-karaktärer, Finkbeinertestet, för att undvika stereotyper i artiklar som handlar om kvinnor inom vetenskap och Chavez-Pereztestet, ett mångfaldstest för representation av invandrare.

Så enkelt hyr du film

Det är jätteenkelt! Kostnaden kommer på din nästa faktura och filmen är tillgänglig i 48 timmar på alla plattformar - oavsett vilken du använt för att göra beställningen.

  • I din Tv-hub: Under Hem -> "Internationella kvinnodagen 2019"
  • I Com Hem Play: Under Hem -> "Internationella kvinnodagen 2019"
  • I din TiVo-box: Under Play & Film -> "Starka kvinnor"