Fira internationella kvinnodagen med filmer som klarar Bechdeltestet

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen och det firar vi med att lyfta filmer som har klarat Bechdeltestet lite extra mycket.

Hyr Hustlers direkt i Comhem Play.

Vad är Bechdeltestet?

Det är ett test som bedömer hur kvinnor framställs i filmer och hur aktiva de är i en films handling.

För att klara testet ska en film ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om något annat än män. Uppfyller en film alla tre kriterier så har testet klarats av.

Testets ursprung kommer från den amerikanska serietecknaren Alison Bechdel och uppmärksammades i en av hennes serier 1985. I serien kallades det dock för Mo Movie Measure efter huvudpersonen Mo.

Från början användes testet bara inom filmbranschen, men numera kan det även används på litteratur. Det finns ett flertal liknande tester för andra ändamål, exempelvis Russotestet – för representation av HBTQ-karaktärer, Finkbeinertestet – för att undvika stereotyper i artiklar som handlar om kvinnor inom vetenskap och Chavez-Pereztestet – ett mångfaldstest för representation av invandrare.

Filmer som klarat Bechdeltestet

Hustlers

Inspirerad av en sann historia får vi följa några före detta strippor som bestämmer sig för att slå till mot sina Wall Street-kunder.

Hyr Hustlers i Comhem Play

Dora and the Lost City

Dora har spenderat större delen av sitt liv med att upptäcka djungeln, men hon var ändå inte förberedd för det största äventyret hittills - gymnasiet. Tillsammans med en grupp tonåringar och apan Boots, ger sig Dora ut för att rädda sin föräldrar och lösa mysteriet bakom den försvunna staden av guld.

Hyr Dora and the Lost City i Comhem Play - svenskt tal
Hyr Dora and the Lost City i Comhem Play - engelskt tal

Annihilation

Efter att hennes make har försvunnit under ett hemligt uppdrag följer biologiprofessorn och den före detta soldaten Lena med en expedition in i ett mystiskt område som USA:s regering har spärrat av. Inne i zonen tycks naturens lagar vara helt satta ur spel, och snart tvingas teamet kämpa för att hålla sig opåverkade – och vid liv.

Hyr Annihilation i Comhem Play

Maleficent 2: Ondskans härskarinna

Vi följer den komplicerade relationen mellan Maleficent och den blivande drottningen Aurora. Tillsammans kämpar de mot nya motståndare för att skydda hedarna och de magiska varelser som bor där.

Hyr Maleficent 2: Ondskans härskarinna i Comhem Play

Vi har samlat alla våra hyrfilmer som klarar testet i temat Bechdeltest under Butik.

Så enkelt hyr du film

I Comhem Play

Gå till comhemplay.se och logga in med mobilt bank-id eller med ditt kundnummer hos Com Hem. Sen klickar du bara på Butik i menyn och väljer vilken film du vill se.

Tips! När du hyr film på comhemplay.se finns filmen även tillgänglig att se i vår app, i din mobil eller surfplatta.

I Tv Hub

Välj Butik i menyn och leta fram din film eller använd röstsök och säg filmtiteln. Tryck på OK-knappen och bekräfta.

I TiVo

För att hyra film i din TiVo-box trycker du bara på knappen Play & Film på fjärrkontrollen. Därefter går du till Film och väljer det du vill se.

Mycket nöje!