Filmtips för internationella kvinnodagen

Tisdag 8 mars firar vi Internationella kvinnodagen genom att samla filmer som klarat Bechdel-testet i din TiVo-box. Där hittar du en mängd filmer från olika genres med starka kvinnliga karaktärer, exempelvis Oscarsnominerade ”Mustang”.
Mustang

Mustang handlar om fem föräldralösa tonårssystrar som bor hos sina morföräldrar i en by vid Svarta havets kust. Skolan är slut och på vägen hem skrattar och skojar de med några pojkar, något som snart får konsekvenser. Filmen behandlar unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet. Den Oscarsnominerades i kategorin bästa utländska film och har vunnit ett flertal andra pris.

Mustang ser du i Film & Play i Tivo.

Klarar filmen Bechdel-testet?

En indikator på om de kvinnliga karaktärerna i en film är aktiva deltagare i handlingen (eller om de bara agerar som stöd för männen) är om filmen klarar Bechdel-testet. För att klara testet så ska en film, något förenklat, ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer, som pratar med varandra om något annat än män.

Namnet på testet kommer från den amerikanska serietecknaren Alison Bechdel, som i en serie kallade det för Mo Movie Measure, efter seriens huvudperson Mo.

Testets ursprungliga användning är inom filmbranschen, men det används även ibland på litteratur. Det finns ett flertal liknande tester för andra ändamål, exempelvis Russotestet, för representation av HBTQ-karaktärer, Finkbeinertestet, för att undvika stereotyper i artiklar som handlar om kvinnor inom vetenskap och Chavez-Pereztestet, ett mångfaldstest för representation av invandrare.

Hyr filmer som klarar testet

Nu kan du söka alla filmer som har klarat testet genom att söka på ordet ”Bechdel” i TiVo. Du kan också hitta fler exempel på filmer som klarar testet under temat Bechdel-test i din TiVo-box.

Här är några exempel på filmer:

The Danish Girl

Med Alicia Vikander, Eddie Redmayne och Amber Heard.

thedanishgirl generell 1200x628

Baserad på den sanna historien om den danska, transsexuella konstnären Lili Elbes äktenskap med hustrun Gerda Wegener, som också var konstnär. En historia om ett äktenskap där en av parterna vill göra en stor förändring, och om hur de båda handskas med detta. Filmen, som är baserad på en roman med samma namn av David Ebershoff, erhöll flera Oscarnomineringar, varav Alicia Vikander vann pris för Bästa kvinnliga biroll.

Ghostbusters

Med Melissa McCarthy, Kristen Wiig och Kate McKinnon.

Erin Gilbert och Abby Bergman är ett par författare som skriver en bok om att spöken finns i verkligheten. Några år senare får Gilbert ett prestigefyllt läraryrke på Columbia University, men hennes bok dyker upp och hon blir utskrattad av akademin. Gilbert återförenas med Bergman och andra och när spöken invaderar Manhattan, måste hon och hennes team rädda världen.

The Dressmaker

Med Kate Winslet, Liam Hemsworth och Hugo Weaving. Regi: Jocelyn Moorhouse.

När Tilly för första gången sen barnsben återvänder till sin inskränkta hemby i den australiensiska vildmarken för att ta hand om sin excentriska och sjuka mor, är hon en fullärd sömmerska av världsklass. Hon har det senaste året arbetat på ett exklusivt modehus i Paris. Samtidigt som hon syr klänningar som får människor att blomstra, svartnar relationerna med dem som en gång fick henne att lämna staden.

Bridget Jones's Baby

Med Renée Zellweger, Gemma Jones och Jim Broadbent. Regi: Sharon Maguire

Efter att ha lämnat Mark Darcy blir det plågsamt uppenbart för Bridget Jones att "lyckliga till döden skiljer oss åt" inte var ett löfte hon kunde leva upp till. Som fyrtio-nånting och singel igen, bestämmer sig Bridget för att satsa på sin karriär och omge sig med gamla och nya vänner. För en gångs skull har hon fullständig kontroll på saker och ting. Vad skulle någonsin kunna gå fel?

Florence

Med Meryl Streep, Hugh Grant och Simon Helberg.

Florence Foster Jenkins

Filmen bygger på den sanna historien om Florence Foster Jenkins, en rik arvtagerska i New York som drömmer om att bli operasångerska – trots sin totala avsaknad av sångförmåga. Hennes sista konsert framfördes 1944 på New Yorks ledande scen Carnegie Hall.

Mother's Day

Med Jennifer Aniston, Kate Hudson och Julia Roberts.

Vi får i den här filmen följa några olika mammor på Mors Dag. Sandy är lyckligt skild tills hon får veta att hennes ex-man har rymt med en mycket yngre kvinna. Systrarna Jesse och Gabi får en oväntad överraskning från sin mor som inte blir glad över att veta att Gabi är lesbisk och Jessie är gift med en färgad man. Miranda har inga barn och fokuserar på sin karriär. Det kommer bli en Mors Dag att minnas.

Om Play & Film i TiVo

Med Play & Film hittar du alltid någonting att titta på när det passar dig. Där hittar du hyrfilm, reklamfria program och serier i hela säsonger. Play ingår utan extra kostnad för de kanaler du har i ditt abonnemang, som har en tillhörande playtjänst. Du kan också köpa till vissa playtjänster som tillvalstjänst. För att komma åt Play & Film trycker du bara på knappen Play & Film på fjärrkontrollen.

Fjärrkontroll TiVo transparent

Så hyr du film i TiVo

Det är enkelt att hyra film i TiVo. Allt går att göra direkt med fjärrkontrollen och kostnaden debiteras på nästkommande faktura. Filmen är tillgänglig i 48 eller 24 timmar, beroende på vilken typ av film du väljer.

För att hyra film i TiVo behöver du ha något av våra tv-abonnemang med en TiVo-box.