För att vi ska kunna ge dig rätt priser och utbud behöver du ange din adress

Laggar det ibland då du spelar?

Det finns väldigt många olika användningsområden för en bredbandsanslutning, en av de vanligaste är onlinespel. Olika spel kräver dock olika mycket av anslutningen, spelaren och spelarens utrustning.

Det finns väldigt många olika användningsområden för en bredbandsanslutning, en av de vanligaste är onlinespel.
Olika spel kräver dock olika mycket av anslutningen, spelaren och spelarens utrustning. Det finns spel som mer eller mindre kräver att man konfigurerar spelet efter den anslutning man har för att det ska fungera optimalt, men det ska vi inte gå in på här.

Vad vi ska gå in på här nedan är vad du som spelar kan påverka får att få en så bra upplevelse som möjligt samt reda ut ett par vanliga missförstånd, vi börjar med några begrepp.
Latens, Latency eller Lagg som de flesta säger är ett begrepp som används då man pratar tidsfördröjning av datapaket.
Packetloss inträffar när det blir fel på sändningen av datapaket och paketet ej når mottagaren, paket som tappas bort helt enkelt.
Ping, själva ordet Ping används många gånger som att det vore samma sak som Latens, trots att Ping egentligen är verktyg för att undersöka datanätverk. Genom Ping kan man få fram information om Latens och Packetloss.
Lagget man upplever beror på en fördröjning i uppdateringen av nätverkstrafiken och det kan orsakas av hög eller väldigt varierande Latens eller Packetloss. För att undvika dessa problem kan man som spelare göra några relativt enkla saker.
1. Koppla med TP-kabel av standarden Cat-5, Cat-5e eller Cat-6 istället för WiFi. Förutsatt att kabeln är hel och inte har något dolt fabrikationsfel så är förlusterna i en kabel obefintliga jämfört med de som uppstår i en WiFi baserad konfiguration.
2. Oavsett TP-kabel eller WiFi så sker nätverkstrafiken genom ett nätverkskort, att man har uppdaterade drivrutiner till sitt nätverkskort är A och O. Fel drivrutiner kan bland annat skapa problem med kompabiliteten med övrig utrustning och därigenom kraftigt försämra användarupplevelsen.
3. När man spelar så är det helst bara spelet som ska ta av bandbredden, med andra ord, stäng ner eventuella program som nyttjar din anslutning och stjäl bandbredd. Bara en så enkel sak som att titta på ett HD-klipp från YouTube kan ta runt 10Mbit/s av din bredbandsuppkoppling.
Har man följt ovanstående men ändå upplever att spelet är laggigt då man spelar online så kan det vara en idé att kolla vilken väg datatrafiken tar. Efter man tagit reda på spelserverns ip-adress kan man göra en Traceroute i kommandotolken på en PC, eller Terminalen på Mac, och på så sätt få reda på vart spelservern finns med mera. Ligger målservern utomlands så blir Latensen högre och svårare att få stabil än om målservern ligger i samma nät, om möjligheten finns så bör man välja en svensk spelserver.

Övrigt resultat man får i en traceroute är hur många millisekunder varje hopp tar, men den informationen ska man inte alltid fästa så stor vikt vid, detta eftersom att nätverksutrustningen många gånger nedprioriterar det pingkommando som skickas då det endast fyller funktionen att mäta tiden det tar att överföra ett paket av en förutbestämd storlek.

Unna dig en film ikväll

8 december 2016
Har du varit snäll under året förtjänar du en mysig filmstund och nu finns mängder med filmtips! Filmerna kostar dessutom lite mindre, så du kan lägga pengarna på julklappar istället.
Läs mer
Chromecast-stöd i Com Hem Play

Nu finns Chromecast för Com Hem Play

7 december 2016
Ja, det är sant: nu finns det möjlighet att titta på Com Hem Play med Chromecast. Det innebär att du kan streama innehållet i appen direkt till din tv.
Läs mer
En flicka i snön

Com Hem till julstämning

6 december 2016
Oavsett om du vill titta på tv för att komma i julstämning - eller få en paus från den - finns det säkert något för dig under julmånaden. Här kommer våra tips!
Läs mer

Se superskurkarna i Suicide squad

5 december 2016
Idag har Suicide Squad premiär i Play & Film i TiVo! Det betyder att du nu kan hyra superhjältefilmen där några av världens största serieskurkar går samman för att rädda världen.
Läs mer