För att vi ska kunna ge dig rätt priser och utbud behöver du ange din adress

Dokumentären Sherpa på Discovery

Sherpa

För vissa är Mount Everest en helig plats, för andra är det ”bara” en fysisk utmaning. Se den dramatiska dokumentären Sherpa på Discovery Channel.

Under åtta korta veckor varje år förvandlas Mount Everest och området omkring från en av världens mest orörda platser, till en hektisk plats med mängder av västerlänningar som drömmer om att nå toppen på världens högsta berg. Samt de som gör det möjligt för klättrarna att nå sitt mål – sherpaguiderna.

I dokumentären Sherpa får vi följa båda sidor, men framförallt visar den sherpans perspektiv. För dem är bergsklättringen ett mycket riskfyllt sätt att tjäna sin lön. Dessutom är Mount Everest – Chomolungma – en helig plats för sherporna. Vilket inte är helt okomplicerat när exploateringen och turismen ökar och blir allt viktigare för den nepalesiska staten.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=b4FL5GI4U7E

Två livsfarliga passager för klättrarna - 20 för sherpan

Sherpa Purba Tashi hade inför den här klättringssäsongen bestigit Mount Everest inte mindre än 21 gånger. En bestigning till innebär världsrekord. Han leder arbetet för de 25 sherpor som ska hjälpa en stor expedition att ta sig till toppen. För att ta sig till toppen på Nepals sida av berget måste klättrarna ta sig igenom det oberäkneliga Khumbu-isfallet. För de västerländska klättrarna blir det två farliga passager – en upp och en ned. För sherporna blir det dryga 20 stycken farliga passager genom Khumbu, då de flyttar lägrets bekvämligheter till nästa etapp nattetid.

En morgon kommer anropet som expeditionsledarna fruktat. En lavin har begravt tjugofem guider som flyttat utrustning under natten och de närmaste timmarna och dagarna blir ett kaos av räddningsarbete och sorg. Sexton människor dör i Khumbu och alla kroppar återfinns inte. Fyra dagar efter lavinen meddelar sherpaguiderna att de inte kan fortsätta årets säsong av respekt för de döda som inte kunnat bärgas.

Världspremiär på Discovery Channel

Sherpa har världspremiär på Discovery Channel och Discovery Channel HD söndag 17 april 22.00. Båda kanalerna ingår i våra abonnemang Tv Silver och Tv Guld.

Har du TiVo-box kan du även se dokumentären upp till sju dagar senare, med hjälp av funktionen Sju dagars omstart.

Se EM i handboll på TV3

Häftig handboll från Hovet

2 december 2016

Nu är det äntligen dags för EM i handboll här i Sverige! Slå dig ner i soffan och sitt som klistrad vid din tv de kommande två veckorna.

Läs mer
Secrets and Lies på ABC Studios

Tre premiärer på ABC Studios

2 december 2016

Med playtjänsten ABC Studios kan du se hela säsonger av populära amerikanska serier – helt reklamfritt. Nu kan du se den första säsongen av tre spännande serier: Secrets and Lies, Quantico och Code Black.

Läs mer
El Clasico med Cristiano Ronaldo och Andres Iniesta på Viasat Sport Premium

Årets match i La Liga

30 november 2016

Det är dags för årets match i La Liga när Barcelona tar emot Real Madrid. Missa inte stjärnornas kamp som du ser på Viasat Sport Premium.

Läs mer

Mest sedda hyrfilmerna i Play & Film

29 november 2016

Är du filmsugen men har svårt att bestämma dig för vad du ska se? Här får du tips och kan läsa mer om hyrfilmerna som toppar listan i Play & Film just nu.

Läs mer