Se Super Bowl på TV3

Missa inte årets evenemang i USA, Super Bowl! Patriots möter Eagles under natten till måndag och inför miljontals tv-tittare över hela världen avgörs vilka som blir mästare i amerikansk fotboll.

Förra årets mästarlag New England Patriots kommer till US Bank stadium i Minneapolis för att försvara sin titel. Motståndare är Philadelphia Eagles, som jagar sin första seger någonsin i en Super Bowl.

New England Patriots

I Patriots kan legendaren Tom Brady bli historisk genom att ta sin sjätte ring - något ingen annan lyckats med. Den fyrtioårige quarterbacken får se sitt lag vara favoriter att vinna även i år. I AFC-finalen (typ semifinalen inför Super Bowl) vände de ett underläge på tio poäng till en vinst med 24-20 över succélaget Jacksonville Jaguars.

Philadelphia Eagles

Eagles imponerade stort i NFC-finalen när de slog tillbaka Minnesota Vikings med 38-7 och tog en plats i sin första Super Bowl sedan 2005. Stor hjälte med tre passningar till touchdowns var quarterbacken Nick Foles, som kom in som reserv en bit in i säsongen. En seger även i finalen skulle göra hans säsong smått sensationell.

Halvtidsunderhållningen

För många är showen i paus lika viktig som själva matchen. I år är det Justin Timberlake som står för halvtidsunderhållningen, vilket är kittlande för den som minns allt rabalder när han 2004 uppträdde tillsammans med Janet Jackson.

Det här är tredje gången Timberlake medverkar i årets mest sedda musikunderhållning i USA (förutom som gäst till Jackson var han med i NSYNC 2001). När Lady Gaga uppträdde förra året hade halvtidsshowen ofattbara 117 miljoner tv-tittare, vilket var en högre tittarsiffra än matchens.

Så ser du Super Bowl

Super Bowl visas på TV3 med sändningsstart klockan 23.30 på söndag kväll. Matchens kickoff är planerad till 00.30, så räkna med en lång och spännande natt i tv-soffan eller tv-sängen.

Mattips

Typiskt amerikanska tilltugg för Super Bowl är buffalo wings, chili, baby back ribs, pizza och chips. Super Bowl Sunday sägs vara den näst största ätarhelgen i USA, slagen bara av Thanksgiving-middagen.