Vad kan man egentligen tro på inför valet?

Den 9 september är det val i Sverige och inför det har frågan om källkritik på internet aktualiserats. För debatten är ju i full gång, inte minst på sociala medier.

På Com Hem talar vi ofta om hur vi ska undvika digitala klyftor och få så många som möjligt av befolkningen att kunna dra nytta av internet och digitala tjänster. Digitaliseringen är en central del av det öppna samhället och vår ambition är att alla människor ska ha möjlighet att kunna följa och engagera sig till exempel i den politiska debatten.

Med tanke på valet är det just nu extra viktigt att vara källkritisk och ha koll på vad som publiceras och delas på internet. Frågan om falska nyheter och källkritik har diskuterats flitigt den senaste tiden. Förra året frågade vi, inom ramen för vår årliga rapport Com Hem-kollen, nästan 2000 av våra kunder bland annat om synen på källkritik och hur de konsumerar nyheter.

Så här tycker våra kunder

Traditionella medier

Över sju av tio tar del av samhällsnyheter via traditionella mediers nyhetssajter eller via tv. Att besöka traditionella mediers sajter är lika vanligt oavsett ålder.

Papperstidningar

Att läsa fysiska nyhetstidningar är mindre vanligt ju yngre du är. Endast 31 procent av 18-29-åringarna gör det, att jämföra med 59 procent av dem över 60 år.

Vinklat innehåll

Fler än hälften av vuxna under 45 år brukar reflektera över vinklat innehåll i nyhetsflödet. Detta samtidigt som den gruppen i betydligt högre utsträckning tar del av nyheter som personer i det egna nätverket delar.

Falska nyheter

24 procent av alla upplever att medvetet falska nyheter i ens nyhetsflöde sker i mycket eller ganska stor utsträckning. Bland kvinnor i åldern 18-29 är den siffran hela 47 procent.

Falska nyheter ett problem

Bland 18-29 år gamla är det hela 50 procent som anser falska nyheter vara ”ett mycket stort problem”. I gruppen över 60 år tycker 32 procent att det är ”ett litet problem”.

Läs hela rapporten

Ladda ned rapporten Com Hem-kollen Falska nyheter och källkritik och läs mer om attityderna.

Så undviker du att dela falska nyheter

Läs hela inlägget

Läs hela inlägget eller artikeln innan du delar eller kommenterar. Vilken samhällssyn förmedlar texten, vem är den tänkt att påverka, och finns det några fakta som styrker påståendena? Fundera på om du vill bli förknippad med den världsbild som texten målar upp.

Kolla avsändaren

Verkar det vara en riktig person som har skrivit inlägget? Det skapas hela tiden fejkprofiler i sociala medier, s.k. nättroll, i syfte att sprida vilseledande information. Gå in och granska författarens profil och gör därefter en bedömning.

Faktakolla och fråga

Sök efter uppgifterna på nätet och leta efter fakta. Ställ frågor till författaren om något känns oklart.

Om du fortfarande inte är övertygad – dela inte inlägget.