Surfa tryggt på dator, mobil och surfplatta

Det är viktigt att du känner dig trygg när du surfar på nätet, gör bankärenden, laddar ner filer och tar emot e-postmeddelanden. Du bör alltid skydda din dator och dina personliga uppgifter med ett bra virusskydd och en brandvägg. Utöver det finns ett antal andra funktioner som ger dig och din familj tryggare surf. Till exempel spärrar som hindrar barn från att se olämpligt innehåll på nätet och bankskydd för säkra bankärenden genom din internetbank. 

Våra råd och tips kring internetsäkerhet:

 1. Ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn
  Antivirusprogrammet letar efter virus bland de filer som kommer till din dator. Brandväggen granskar elektronisk trafik till och från datorn och informerar användaren om något strider mot de inställningar som gjorts.
  Vårt säkerhetspaket Trygg Surf ger dig ett heltäckande skydd till alla enheter ni använder i familjen, oavsett om det är en dator, mobil eller surfplatta.

 2. Uppdatera ditt operativsystem och din webbläsare regelbundet
  Ditt operativsystem och din webbläsare, det vill säga de program som gör det möjligt för dig att surfa på internet, bör ha de senaste säkerhets uppdateringarna installerade. Det blir allt vanligare att systemen och programmen har funktioner för automatisk uppdatering genom uppkoppling till leverantörens webbplats men det är ändå bra att aktivt välja säkerhetsnivå i webbläsaren.

 3. Ta regelbundet säkerhetskopior av viktig information
  För att datorn snabbt ska kunna återskapa information som kan ha förlorats, bör du regelbundet ta kopior av viktiga filer. Annars kan ett virus eller något annat intrång orsaka stor skada. Med tillvalstjänsten Spara Smart 10 GB/50GB/100 GB tryggar du dina foton och filer med automatiska backups.

 4. Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter
  Tänk dig för innan du lämnar ut uppgifter om dig själv på internet. Om en webbplats eller ett e-post-meddelande kräver mycket information är det bra att tänka sig för. Kom till exempel ihåg att en riktig bank aldrig begär in känslig information via e-post, webbsidor eller telefon.

 5. Undvik skräppost (spam) - använd flera e-postadresser
  För att undvika att bli översvämmad av skräppost, eller så kallad spam, kan du skaffa dig en särskild e-postadress som du bara använder när du handlar, chattar eller deltar i forum. Kom också ihåg att aldrig öppna eller svara på skräppost.

 6. Var vaksam mot bifogade filer i e-post
  Öppna inte bifogade filer i din e-post om du inte vet vad de innehåller och ladda aldrig ner program eller filer som du inte känner igen. Var även skeptisk mot program som kommer via e-post eller erbjuds på till exempel en chat.

 7. Var uppmärksam på spionprogram - kontrollera regelbundet datorn
  Så kallade Spyware är inget annat än spionprogram som försöker samla information om dig och dina vanor. Programmet laddas oftast ned tillsammans med något annat program, utan att det märks. Informationen skickas sedan till externa mottagare och används för att t ex skicka skräppost till dig. Du skyddar dig enklast och bäst mot spionprogrammen med Trygg Surf. 

Har du en annan fråga?